Utflykter från Rom

Åk till stranden - Lido di Ostia

Det är lätt att svettas i Rom och ett svalkande bad är den perfekta lösningen! Även om Rom inte ligger direkt vid kusten, tar det bara en halvtimme att ta sig till stranden vid Lido di Ostia.

Ta tunnelbanan linje B till Piramide. Från stationen i Ostiense (vid Piramide) tar du tåget som går till Ostia Lido. Väl framme (ca 30 minuter) ser du vart du ska gå (dvs. mot havet). Stranden är inte känd för att vara Italiens bästa och du måste betala för att komma ner på stranden. Priserna varierar mellan 5 och 15 euro. L'Oasi som ligger näst längst bort från staden söderut är billigast, men om du tar buss nr 070 en ännu en bit söderut finns de fria stränderna, i Cancelli, som är gratis. Stranden har åtta ingångar med olika typer av besökare (en är t.ex. för nudister och den åttonde och sista är populär bland ungdomar).

Bracciano

Bracciano är en medeltida stad som ligger ovanför den mycket vackra sjön Lago di Bracciano en bit norr om Rom.
Själva staden är mest känd för sin fantastiska fästning Castello Odescalchi. Men framförallt är det sjön Lago di Bracciano, som är värt en utflykt. Vattnet i sjön är det renaste i regionen och är Roms vattenreserv, dessutom är omgivningarna kring sjön mycket vackra. Att ta sig till Lago Bracciano är mycket enkelt, ta tåg FM3 mot Viterbo från någon av stationerna Ostiense, Trastevere eller San Pietro och hoppa av i Bracciano. Att ta sig ner till själva sjön från byn är en bit (läs några kilometer), följ skyltarna som indikerar "Lago".

Ostia Antica

Ostia Antica är välbevarade ruiner av en romersk hamnstad som grundades på 400-talet f.Kr. Under århundraden låg stora delar av staden begravd i slam från Tiberfloden och bevarades på så sätt. För dig som är intresserad av romersk historia är Ostia Antica ett måste. Den fascinerande ruinstaden ger en bra bild av hur livet i antiken Rom såg ut. Ruinerna är emellertid ganska utspridda, men som sagt, en perfekt dagsutflykt för den intresserade eller som ett extra stopp på väg till stranden i Lido di Ostia. Ta tunnelbanan linje B till Piramide. Från stationen i Ostiense (vid Piramide) tar du tåget som går till Ostia Lido.

Castelli Romani

Sydost om Rom ligger 13 små byar som ända sedan antiken varit sommartillhåll för rika romare. De flesta byarna är grundade av påvar och förmögna familjer. En av byarna är Castelgandolfo, där påven fortfarande har sitt sommarresidens. En annan är Frascati, som är känd för sitt vita mousserande vin. Ett tips är att hyra bil för en dag och köra runt bland dessa spektakulära och mysiga byar. Annars går det bussar (Cotral) från Anagnina (ändstationen på tunnelbanan linje A). Till Frascati och Castelgandolfo går det även tåg från Stazione Termini.

Tivoli

Nej, Tivoli är inget tivoli utan en antik stad öster om Rom som beboddes redan av de gamla romarna och blev ett populärt utflyktsmål och sommartillhåll under renässansen. Tivoli har framförallt två sevärdheter, Villa d'Este och Villa Adriana. Villa d'Este, som den ser ut idag, byggdes på 1550-talet om från ett munkkloster och den imponerande trädgården anlades. Det är just för sin trädgård som Villa d'Este är känd. Full med terrasser och fontäner gör den ett otroligt intryck och är fantastiskt vacker. Villa Adriana är en ruin av ett palats som byggdes 118 f.Kr och var kejsar Hadarians sommarresidens. Under den tiden var residenset Romarrikets största. Till Tivoli tar du dig med tåg (linje FM2) från Stazione Tiburtina, en resa på ca 50 minuter. Du kan även ta buss (Cotral) från Ponte Mammolo (ändstationen på tunnelbanan linje B). Bussen stannar till vid Villa Adriana. Tar du tåget går buss nr 4 till Villa Adriana från Piazza Garibaldi i Tivoli.

Viterbo

Viterbo ligger norr om Rom och grundades av etruskerna. Under medeltiden var staden ett viktigt centrum och under 1200-talet blev Viterbo påvarnas residensstad. Det är en av Italiens bäst bevarade medeltida städer. åker du dit på vintern kan det även vara skönt med ett dopp i de varma källor som också gör Viterbo känt. Ta tåg FM3 från någon av stationerna Ostiense, Trastevere eller San Pietro. Hoppar du av vid Porta Romana kommer du närmare sevärdheterna.

Sperlonga

Det är på gränsen om Sperlonga kan räknas som en dagsutflykt från Rom, då staden ligger en bra bit söderut. Men stiger du upp tidigt klarar du det.

Annars finns det bra övernattningsmöjligheter i Sperlonga. Staden består av en medeltida del och en modernare del och naturligtvis är det den äldre delen som är intressant. Sperlonga Alta ligger uppe på en klippa och är otroligt mysig. Alla hus är vita och du har en känsla av att vara i Grekland. Nedanför byn ligger två underbara stränder och längst bort på den andra stranden finns en grotta med något som kan liknas vid en antik pool som användes av kejsar Tiberius. För att komma till Sperlonga tar du regionaltåget från Stazione Termini mot Neapel (Napoli) och hoppar av i Fondi. Från stationen i Fondi går bussar (Cotral) vidare till Sperlonga (tar ca 15 minuter). Biljett till bussen kan du köpa i baren på stationen.

Orvieto

Orvieto (i Umbria, regionen norr om Lazio) ligger uppe på en enorm klippa och lockar turister tack vare sin berömda katedral, som anses vara en av Italiens vackraste gotiska byggnader. Det tog närmare 300 år att bygga, så den är helt klart välgjord. Du kan dessutom kolla in etruskiska gravar och underjordiska kammare i Orvieto. Ta regionaltåg från Stazione Termini. Vid stationen i Orvieto kan du välja att antingen ta buss nr 1 upp till Orvieto centrum eller så gå det en ca hundra år gammal rälsbuss varje kvart.

Utflykt till Florens och Neapel

Ja, med direkttåget (Eurostar) från Rom tar det bara en och en halv timme till Florens. Till Napoli tar det knappt två timmar. Så om du tröttnar på Rom, ta en dagstur till Florens eller Napoli. Biljetter kan du köpa på Stazione Termini eller online.

Specialerbjudanden på hotell i Rom