Ta sig runt i Rom

Ta sig runt i Rom

Ta sig runt till fots Rom

Rom centrum är inte jättestort och för att ta sig runt till det flesta sevärdheterna är det allra bästa fordonet dina egna fötter. Att ta sig från kvarteren runt Stazione Termini, där de flesta hotell ligger, till t.ex. Piazza Venezia (ta Via Nazionale, som leder dig direkt dit) eller Colosseum och Forum Romanum (Via Cavour tar dig dit), tar inte mer än 20 minuter i lugnt tempo. Väl vid Piazza Venezia är du i centrum och därmed på gångavstånd till sevärdheter som Vatikanen, Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Campo de Fiori, Piazza Navona, Pantheon och Circo Massimo.

Är du inte sugen på att gå till fots finns det några alternativ:

Åka buss i Rom

Den offentliga busstrafiken i Rom drivs av ATAC, ökänt och utskällt av romarna på grund av förseningar, gamla bussar, bussar som inte kommer, arroganta bussförare och allmänt kaos. Det ska dock i ärlighetens namn sägas att "turistlinjerna" fungerar bra med bussar som går någorlunda regelbundet (tidtabeller finns i praktiken inte). Ett antal nya bussar har köpts in och bussförarna är i många fall hjälpsamma och vänliga, även om alla inte kan så bra engelska. Men tveka inte att fråga. Att Roms intensiva trafik och urdåliga vägar kan göra färden lång och tämligen obekväm är något man får leva med!

Biljetter: Köper du antingen i automater (vid t.ex. tunnelbanestationer, Stazione Termini och vid den stora busshållsplatsen vid Piazza Venezia). Du kan även köpa biljetter i många barer/kaféer, tidningskiosker samt tobaksaffärer.

Pris: Enkel resa kostar 1,50 euro, biljetten gäller får en resa och inte längre 100 minuter. 24-timmarsbiljett kostar 7 euro, 48-timmarsbiljett 12,50 euro, 72-timmarsbiljett 18 euro och en veckobiljett 24 euro (priserna uppdaterade i april 2016). Glöm inte att stämpla biljetten i automaten på bussen. Alla biljetter gäller på såväl bussar som tunnelbana och spårvagn.

Tunnelbana i Rom

Tunnelbanan i Rom (Metro eller Metropolitana) består av två linjer, linje A mellan Anagina och Battistini samt linje B mellan Laurentina och Rebibbia. Linjerna korsar varandra endast på ett ställe, Stazione Termini och är därmed den enda station där du kan byta linje. En tredje linje håller på att byggas, men utbyggnaden försenas ständigt delvis på grund av alla de nya arkeologiska fynd som hittas vid grävningar av nya tunnlar, delvis på grund av pengabrist och en mängd andra ursäkter.

Tunnelbanan är sliten och ofta överfull, men går snabbare än bussarna. Dessutom är numera nya tåg inköpta. Många av sevärdheterna såsom Colosseum, Spanska Trappan, Fontana di Trevi, Piazza del Popolo och Vatikanen kan nås med tunnelbana.

Biljetter: se "Buss" ovan. Alla biljetter gäller för såväl tunnelbana som bussar.

Åka taxi i Rom

Att vinka in en taxi på gatan är inte det lättaste i Rom och du går bäst i att gå till någon av de taxistationer som finns. Dessa hittar du utanför entrén till Stazione Termini, vid Largo Argentina, Pantheon, Piazza Navona (Corso Rinascimento), Piazza di Spagna (Spanska Trappan), Largo Goldoni, Piazza del Popolo, Piazza Venezia, Colosseum, Piazza GG Belli i Trastevere och Piazza Pio XII samt Piazza Risorgimento i närheten av Vatikanen (Petersplatsen).

Lagliga taxibilar är antingen vita eller gula och har taxameter. Inom centrum ska du aldrig behöva betala mer än 15-20 euro (om du inte blir lurad förstås). Extraavgift på någon euro kan tillkomma om du har mycket baggage. Tänk på att om du ringer och beställer taxi kan du få betala även för sträckan som taxin kör för att hämta upp dig.

Telefonnummer: 0039-060609

Cykel och moped

Om du verkligen har modet finns det möjligheter att hyra cykel eller moped. En varning är emellertid på plats, trafiken i Rom är inte att leka med och att ge sig ut på cykel kan vara direkt farligt. Samma sak gäller moped. Om du inte är en mycket erfaren förare, tänk efter två gånger innan du bestämmer dig. Det ska dock sägas att du med en moped har chansen att se ett helt annat Rom än det som de flesta turister upplever. Dessutom är det vissa söndagar förbjudet att köra bil i centrum och då är det perfekt att ta runt på t.ex. cykel.

Vill du hyra cykel eller moped kan du göra det hos Bici e Baci på Via del Viminale 5, Via Cavour 302 eller Vivolo del Bottino 8. Cykel kostar 12,50 euro för en dag och moped från 39 euro per dag (pris från april 2016).

Segway

Som i alla andra städer kan man även flänga runt på en Segway-tour. Vi tycker väl nog inte att Rom är den optimala staden för Segway, med mycket trafik, smala trottoarer, dåliga vägar och massor av folk. Men om du är sugen hittar du mer information här.

Specialerbjudanden på hotell i Rom

Booking.com