Sevärdheter i södra Rom

Bocca della Veritá&xnbsp;

Sanningens mun är en stor, antik marmorplatta med ett uthugget mansansikte. Sticker du in den högra handen i munnen på gubben samtidigt som du ljuger, får du den avbiten. Kön för att komma fram till Bocca della VeritÃ&xnbsp; kan vara lång, alltför lång för att vänta om du inte finner väldigt stort nöje i att sticka in handen i gapet på en marmorgubbe. Bocca della VeritÃ&xnbsp; ligger vid ingången till Santa Maria in Cosmedinkyrkan på Via Teatro Marcello som går söderut från Piazza Venezias högra sida (om du har ansiktet mot Il Vittoriano). Chiesa Santa Maria in Cosmedin, som anses vara en av de viktigaste medeltida kyrkorna i Rom, är berömt för sitt fantastiska golv.

Aventino

Aventino är en av Roms sju kullar och kanske den lugnaste av dem alla. Största delen av kullen är bostadskvarter, men det är värt att ta sig en promenad i området eftersom det är mycket karaktärsfullt. Bl.a. bor den italienska mästerregissören Roberto Benigni i Aventino.

Parco Savello är en liten park vid Via di Santa Sabina med apelsinträd och en bedårande utsikt över Rom. Peterskyrkan ser du särskilt bra härifrån. På vägen till Parco Savello ligger en rosenträdgård, Roseto Comunale, som är öppen i maj och juni. Just efter Parco Savello ligger Piazza dei Cavallieri di Malta. I en stor dörr på höger sida finns ett nyckelhål. Om du kikar in i det kommer du nog att bli lite förvånad. Innanför porten finns en liten gång inramad med vältrimmade häckar, som med perfektion fokuserar in Peterskyrkan (som inte ens ligger i närheten).

Terme di Caracalla

Denna antika badanläggning breder ut sig över ett stort område (10 hektar) och hade under sina glansdagar plats för 1600 besökare. Förutom bassängerna fanns här bastuliknande varma rum, men även bekvämligheter som butiker, bibliotek och olika trädgårdar. Terme di Caracalla stod färdiga år 217 och de första utgrävningarna gjordes på 1500-talet, då en del av fynden togs bort från platsen. Exempelvis härstammar fontänerna på Piazza Farnese från Terme di Caracalla. Inträdet kostar 6 euro och öppettiderna är tis-sön 9.00-16.30. Ta metron till Circo Massimo och sedan Viale Terme di Caracalla eller buss 714 från Termini.

Parco del Celio

Den grönaste av de sju kullarna i Rom är Colle Celio. Under antiken bodde många förmögna romare här, men inte ensamma, då man på Colle Celio också förvarade de vilda djur som användes vid spelen i Colosseum. Idag hittar du här parken Villa Celimontana, i vilken det varje sommar arrangeras en jazzfestival. Parken är lummig och perfekt för att återhämta sig en stund från trafiken runtomkring. Du kan gå till fots från Colosseum, ta Via Claudia några hundra meter. Buss 51 Piazza Venezia går också till Parco del Celio.

San Giovanni

San Giovanni är ett populärt område runt Via Appia Nuova sydost om Rom centrum. Här är populärt att bo och det är ett livfullt område med affärer, barer och marknader.

Men framförallt ligger Basilica di San Giovanni in Laterano här (något nordväst om Via Appia Nuova). Det är en av Roms fyra viktigaste kyrkor (tillsammans med Peterskyrkan, San Paolo Fuori le Mura och Santa Maria Maggiore). Kyrkan byggdes på tidigt 300-tal av Costantino och är den äldsta kristna katedralen i Rom, något äldre än den tidigaste varianten av Peterskyrkan (se Vatikanen). Dessutom är det påvens huvudsäte i hans roll som Roms biskop. Kyrkan har renoverats och byggts om många gånger under årets lopp, vilket givit den spår av flera olika stilar. Till exempel är barockfasaden gjord i mitten av 1700-talet. Den stora bronsporten härstammar från det antika Forum Romanum och de vackra mosaikgolven från 1400-talet.
Bakom basilikan ligger Piazza di Porta San Giovanni. Går du igenom porten vid torget hittar du ett varuhus, Coin, och här börjar också Via Appia Nuova (alltså inte den antika), en livlig gata, populär bland romarna. I gatan till höger efter porten ligger en marknad och forsätter du ner för Via Appia Nuova en bit kommer du till det hårt trafikerade torget Re di Roma. Glassbaren direkt till höger ska vara en av de bästa i hela Rom. Så passa på!

Hitta dit: Ta tunnelbana linje A till San Giovanni.

Scala Santa

Vid Piazza di Porta San Giovanni (till höger om Basilica di San Giovanni om du tittar mot kyrkan) ligger en av de mest heliga platser i Rom, den Heliga Trappan. De 28 trappstegen ska ha lett till Pontus Pilatus hus och har således burit upp självaste Jesus Kristus. Idag beträder pilgrimer trappan, som skyddas av träplattor, på knä. Det sägs att Scala Santa ibland blöder, samt att Martin Luther en gång började att bestiga trappan, men ångrade sig halvvägs. Idag leder Scala Santa upp till Sancta Sanctorum, som en gång var påvens privata kapell.

San Paolo Fuori le Mura

Fram tills dess att Peterskyrkan byggdes om till nuvarande format, var San Paolo Fuori le Mura världens största kyrka. Den byggdes under första hälften av 400-talet och står på den plats som aposteln Paulus är begraven.

Av den antika kyrkan finns bara några delar kvar. Ã…r 1823 brann nämligen kyrkan ner och man var i princip tvungen att bygga en ny. Resultaten blev en mycket vacker och speciell kyrka, såväl utvändigt som invändigt. Exempelvis är fasaden mycket speciell. Dessutom finns föremål från hela världen i kyrkan, gåvor som sändes till Rom efter det att den brunnit ned. Vill du se någon av de stora kyrkorna förutom Peterskyrkan är denna vår rekommendation. Den är vackrast, i stark konkurrens av Santa Maria Maggiore (se Runt Stazione Termini).


Hitta dit: Ta tunnelbanan linje B till San Paolo.

Garbatella

Garbatella är en klassisk arbetarstadsdel som uppfördes på 1920-talet, då utanför Rom, som ett kvarter avsett för fattiga arbetare. Arkitekturen är tidstypisk och att strosa omkring i Garbatella är som att befinna sig i en helt annan stad. Stora hyreshus från 20-talet i varma färger blandas med småhus från samma tidsperiod. Utmärkande är också de små trädgårdarna som du inte kan hitta någon annanstans i Rom.

Det är svårt att beskriva Garbatella, men det känns verkligen inte som att vara i det stora, praktfulla Rom. Även om kvarteret idag inte är ett utpräglat arbetarkvarter på grund av sitt attraktiva läge och speciella charm, finns fortfarande atmosfären av något riktigt genuint kvar. Garbatella är en personlig favorit .

Hitta dit: Ta tunnelbanan linje B och hoppa av på stationen "Garbatella". När du kommer ut från stationen tar du höger på Via G. Pullino ca 100 meter och svänger vänster på t.ex. Via G. Ansaldo eller Via Licata. Sen är du där.

E.U.R

Esposizione Universale di Roma är en stadsdel söder om Rom som byggdes upp på Mussolinis beordran inför en världsutställning som skulle hållas 1942 (men som aldrig blev p.g.a kriget). I den här delen av Rom arbetar många av romarna och ska definitivt besökas av dig som har ett intresse för arkitektur i allmänhet och fascistisk arkitektur i synnerhet. Palazzo della CiviltÃ&xnbsp; del Lavoro anses vara ett mästerligt fascistiskt bygge.

Hitta dit: Ta tunnelbana linje B och stig av vid E.U.R Palasport eller E.U.R Fermi.

Specialerbjudanden på hotell i Rom