Sevärdheter öster om Via del Corso

Fontana di Trevi

Ingen av statyerna ovanför fontänen är Anita Ekberg, men fanns det någon rättvisa på denna jord, skulle i varje fall en byst av henne monteras dit. Fontänen vid Piazza di Trevi är väl egentligen inte känd för något annat än scenen ur "La Dolce Vita" med Marcello Mastroianni och Anita Ekberg i vattnet. Hur som helst konstruerades Fontana di Trevi 1762 av Nicola Salvi efter att den berömde Bernini satt igång projektet och anlagt bassängen. Ur vattnet reser sig klippor med olika vattenväsen och fonden är utformad som en triumfbåge med en stor nisch i mitten. Temat för hela fontänen är passande nog Vatten. Mannen i mitten ska vara Okeanos.

Piazza di Trevi är alltid fullt av turister och försäljare av diverse prylar, vilket förstör upplevelsen något. Men det ska samtidigt sägas att fontänen är otroligt imponerande och måste naturligtvis ses. Glöm inte att kasta myntet över axeln, bortvänd från vattnet, för att försäkra dig framtida lycka (som bl.a. ska inkludera ett återseende av Rom). Myntkastande turister bidrar varje år med ungefär 120 000 euro till Italiens ekonomi.

Det kan vara lite klurigt att hitta Fontana di Trevi. Enklast är om du tar Via del Corso och svänger in på Via Muratte. Den leder till Fontana di Trevi.

Spanska Trappan och Piazza di Spagna

Spanska trappan får väl tävla tillsammans med Fontana di Trevi om att vara Roms näst populäraste sevärdhet efter Colosseum. Fast egentligen heter trappan inte alls Spanska trappan utan Scalinata della Trinità dei Monti, eftersom den leder upp till kyrkan Trinità dei Monti. Trappan ligger vid Piazza di Spagna, där Via Condotti kommer upp från Via del Corso. Bygget av Piazza di Spagna (1725) och Spanska trappan finansierades med pengar från Frankrike men torget fick sitt namn efter den spanska ambassaden som ligger intill. Trappan byggdes för att det förmögna folket som bodde på höjden ovanför torget lätt skulle kunna ta sig ner, eftersom platsen var en samlingsplats för de rika romarna. Traditionen att sitta på trappan och kolla in folk har sina rötter i 1700-talets sammankomster här, som först och främst gick ut på att visa upp sig och hoppas på att någon fin konstnär skulle få syn på dig och erbjuda modelljobb.
I april hålls ofta modevisningar här och under våren är trappan utsmyckad med ett hav av blommor. Fontana della Barcaccia, fontänen nedanför trappan är det sista verket av Pietro Bernini, far till Giovanni Lorezo Bernini, den skulptör och arkitekt som ritat flertalet av de mest kända fontänerna, skulpturerna och byggnaderna i Rom. Om du går upp för trapporna och går norrut på Viale Trinità dei Monti i riktning mot Piazza del Popolo kommer du till Pincio, med en mycket bra utsikt över Rom.

Tänk på att för dig som inte kan eller vill gå upp för trapporna finns det en hiss vid tunnelbanestationen Piazza di Spagna i gatan till vänster om själva trappan.

Villa Medici

SVilla Medici ligger precis ovanför Spanska trappan till vänster på Viale Trinità dei Monti 1. Huset rankas till ett av de hus i Rom med mest prestige och en gång i tiden ägdes det av självaste Napoleon. Idag ligger Franska akademin här och ända sättet att ta sig in är att gå på någon av de många utställningar som akademin anordnar. Från den vackra trädgårdens terrass har du en imponerande utsikt över Rom. Om du får möjligheten är Villa Medici verkligen värt ett besök.

Via Veneto

På 60-talet var Via Veneto navet i det ljuva livet i Rom och det är där som Fellinis "La Dolce Vita" utspelar sig. Filmstjärnor och andra celebriteter kom till Via Veneto för att roa sig och fångas på bild av paparazzi, som i princip aldrig behövde lämna gatan. Idag har emellertid det ljuva livet förflyttats till andra platser och Via Veneto är egentligen bara en gata som alla andra. Huvudattraktion får väl sägas vara den amerikanska ambassaden, som du knapp ens får gå nära. Nej, Via Veneto är att hoppa över om du inte är en filmfantast som bestämt vill beträda filmhistorisk mark.

Piazza Barberini

Piazza Barberini är torget varifrån Via Veneto börjar och har fått sitt namn efter den en gång mycket mäktiga familjen Barberini. Fontänen i mitten av torget är Fontana del Tritone och i nordvästra hörnet finns Fontana delle Api. Piazza Barberini är något du med gott samvete kan missa om du är i tidsnöd.

På Via Quattro Fontana som utgår från torget ligger Palazzo Barberini, med Galleria Nazionale d'Arte Antica. Huset är från 1600-talet och ritades av Carlo Maderno. Men även de två stora skulptörerna och arkitekterna Bernini och Borromini var med och designade palatset. Museet Galleria Nazionale d'Arte Antica har en samling av några av de främsta verken från 1500- och 1600-talen, bl.a. av Rafael, Guido Reni, Bernini och Caravaggio. Öppettiderna är tis-lör 9.00-19.00 och sön 9.00-20.00. Inträdet kostar 6 euro.

Palazzo del Quirinale

På den högsta av Roms sju kullar huserar officiellt den italienske presidenten (Giorgio Napolitano), i Palazzo del Quirinale. Det är ett vitt och vackert palats som under 300 år var påvens sommarresidens innan den dåvarande kungen tog över bostaden år 1870 och sedan 1946 fungerar alltså Palazzo del Quirinale som presidentpalats. Palatset ritades av Fontana (främre fasaden), Maderno (kapellet) och Bernini (vingen som löper längs Via del Quirinale). Vaktavlösning äger rum mån-lör 15.00 och söndag 16.00. På söndagar kan man gå in i palatset mellan 8.30 och 12.30. Inträdet kostar 5 euro och i kapellet hålls vanligtvis en konsert klockan 11.00 (ingår i biljettpriset).

Museo Nazionale delle Paste Alimentari

Världens enda pastamuseum hittar du naturligtvis i Rom! Här kan du förkovra dig i pastans 800-åriga historia. Museet har öppet varje dag mellan 9.30 och 17.30. I inträdet på 10 euro ingår även en audio tour (CD-spelare). Barn upp till 18 år betalar 7 euro. Det finns även möjlighet till att bara se en del av museet, vilket kostar 5 euro.

Museo Nazionale delle Paste Alimentari ligger vid Piazza Scanderberg alldeles i närheten av Fontana di Trevi (på gatan Vicolo dei Modelli).

Cappuccinimunkarna i Rom

Hälsa på hos Cappuccinimunkarna på Via Veneto 27 och besök deras kyrka Santa Maria della Concezione. Vad som gör det här stället så speciellt är dess källare, som utgör en slags kyrkogård där dödskallar och skelett från munkar och fattiga romare från 1631 sattes upp längs väggarna. År 1870, när de sista skeletten sattes upp, hade gravplatsen mer övergått till konst, vilken man kan beskåda än idag.

Via Veneto börjar vid Piazza Barberini (tunnelbanestation Barberini). Öppettiderna är 9-12 och 15-18. Stängt torsdagar.

Specialerbjudanden på hotell i Rom