Shopping är naturligtvis ett måste när du är i Rom och det är som alltid i första hand kläder, skor och accessoarer som gäller! Här har du allt du behöver veta innan du ger dig ut på jakt.

En annan sak du bör tänka på är att spara på kvittot. Inte för det fall att du vill byta det du köpt, utan för att du enligt italiensk lag är skyldig att kunna visa upp kvitto på alla dina inköp (inklusive t.ex. en kopp kaffe). Detta för att förhindra att handlare tar betalt svart. Det är Guardia di Finanza som har till uppgift att kontrollera och risken att de skulle be dig visa upp dina kvitton är i stort sett obefintlig. Men som sagt, man vet aldrig, så spara dina kvitton.

Storlekarna på herrkläder motsvarar i stort sett de svenska, medan damkläder är mindre i Italien. Storlek 42 i Italien är ungefär storlek 38 i Sverige.

Vad gäller öppettider är butikerna i Italien väldigt flexibla. På turiststråken är öppettiderna ungefär 09.30/10.00 till 19.30/20.00 och butikerna har öppet hela dagen. I kvarter med lite mindre turister stänger emellertid affärerna mellan ca 13.30/14.00 till 16.00/17.00. Större matbutiker har öppet hela dagen oavsett var de ligger.

Via del Corso

Via del Corso löper mellan Piazza del Popolo och Piazza Venezia och är den populäraste shoppinggatan i Rom. Här hittar du allt ifrån de stora kedjorna till småbutiker och priserna ligger på medelnivå. Tyvärr är det ingen gågatan och trafiken är ganska störande, men oftast förbjuds trafiken på kvällen, vilket genast förbättrar hela intrycket!

Via Condottio

Via Condotti, Via Frattina, Via della Vite och Via Borgognona ligger i kvarteret mellan Via del Corso och Piazza Spagna (Spanska trappan) och är ett måste för dig som lyxshoppar! Här hittar du de flesta kända designerbutikerna (Armadi, Prada, Gucci, Dolce e Gabbana, Louis Vuitton, Versace, Dior, Hugo Boss osv.).
 • Via Nazionale

  Via Nazionale är lite av Via del Corso light. Inte lika många affärer och de som finns är lite tråkigare (och billigare) än de på Via del Corso. Bor du vid Stazione Termini är Via Nazionale perfekt att spana in när du ändå är på väg mot Centro Storico till fots.

 • Via dei Giubbonari

  En liten gata som går från Piazza Campo de’ Fiori till Via Arenula (Largo di Torre Argentina) med några ganska trendiga affärer.Butikerna här är normalt sett något dyrare än de på Via del Corso och Via del Nazionale.

 • Via Cola di Rienzo

  Löper mellan Piazza del Risorgimento (Vatikanen) in mot Centro Storico. Här hittar du många kostymbutiker och andra klädbutiker som är ganska mainstream.

 • Via del Governo Vecchio

  Gatan som du hittar om du går ut från Piazza Navona i nedre högra hörnet (med ryggen mot fontänerna). Hit ska du som gillar second hand komma. En massa coola butiker med alla sorters second handkläder. Inte alltid jättebilligt, men roligt. För dig som vill handla second hand riktigt billigt, se Porta Portese längre ner på sidan.

 • Trastevere

  I turisternas favoritkvarter hittar du mängder av små roliga butiker med allt från kläder via små handgjorda prylar till specialiserade chokladbutiker. Det är bara att promenera runt i gränderna och upptäcka på egen hand!

 • Viale Marconi

  Hit kommer många romare för att shoppa utan att behöva fightas med alla turister i centrum. Gatan ligger i södra Rom och här hittar du massor av sorters butiker. Ta tunnelbana linje B till Marconi.

 • Viale Eritrea/Viale Libia

  Två shoppinggator som hänger ihop i norra Rom dit turister sällan åker, men som är populära bland romarna. Området är mycket livligt och värt ett besök även om just shoppingen inte är i klass med den i centrum. Men det kan ju vara kul att se något annat än turiststråken! Ett tips är att ta en promenad från Piazza Istria till Piazza Annibaliano på Corso Trieste och från Piazza Annibaliano ta Viale Eritrea, som vid Piazza di Santa Emerenziana övergår till Viale Libia. Ta tunnelbana B1 till stationen som heter Libia.

Piazza Vittorio Emanuele II

På det stora Piazza Vittorio Emanuele och framförallt i gatorna runtomkring detta torg som ligger bredvid (något sydost) om Stazione Termini kan du göra riktiga fynd på framförallt skor. Kvarteret är något av Roms China Town och här hittar du många affärer med riktigt låga priser. Många hotell ligger i detta område och om du skulle bo på något av dessa, glöm inte att kolla in ditt “hemkvarter”! Ta även en titt in i MAS, ett köpcentrum som får Överskottbolaget att likna en lyxbutik.

Via Appia Nuova

Via Appia Nuova som börjar vid Piazzale Appio i San Giovanni och är egentligen ingen utpräglad shoppinggata, men erbjuder ändå ett ganska stort utbud. I början av gatan ligger varuhuset Coin med kläder, parfym, väskor och dylikt. Lite längre ner på gatan på höger sida ligger ett annat klädesvaruhus med bl.a. Benetton. Dessutom finns på Via Appia Nuova många småbutiker. Ta tunnelbanan till San Giovanni.

Castel Romano Outlet

Ett jätteoutlet söder om Rom uppbyggt i antik imperialstil med alla de mest kända märkena till priser som är nedsatta med 30-70%. Det är alltså hit du ska ta dig om du vill göra de riktigt stora klippen på märkeskläder. Dessutom känns det inte som att springa runt i ett svenskt köpcenter, eftersom hela komplexet är uppbyggt som en liten stad utomhus. För att komma dit tar man Castel Romano Shuttle Bus.

Marknader i Rom

I Rom finns hur många marknader som helst, men en av dem är mer känd, större och populärare än övriga:

Porta Portese: En klassisker, marknadernas konung, mångfaldens högborg! Porta Portese är en enorm marknad med anor från 800-talet och ett måste för dig som gillar att fynda eller köpa på dig udda prylar. På Porta Portese kan du hitta ALLT, från gympadojjor till hundvalpar. Marknaden sträcker sig från Piazza Porta Portese någon kilometer eller två längs Via Portuense och gatorna omkring till Piazza Ippolito Nievo. Här kan du fynda framförallt skor och för dig som gillar att dyka ner i enorma högar av second hand kläder är detta paradiset. Priserna är mycket låga! Marknaden är i viss mån uppdelad. På huvudgatan hittar du framförallt kläder, skor, väskor, hushållsredskap, CD-skivor osv. Utöver detta finns t.ex. en del med antika prylar, en med cyklar och mopeder osv osv. Dessutom springer det runt folk som säljer smuggelcigaretter, väskor, hundvalpar etc (det ska emellertid nämnas att dessa inte har tillstånd att sälja…)

För att komma dit tar du buss nr 44 från Piazza Venezia eller nr 75 från Stazione Termini. Hållplatsen, direkt efter att ha åkt över floden, går inte att missa.

Tänk på: Håll i väskan, ficktjuvar cirkulerar! Porta Portese kan du åka till endast på söndagar från ca 06.30 till 14.00.

Andra marknader i Rom:

Nuovo Mercato Esquilino: En multikultimarkand i närheten av Stazione Termini där du kan handla mat från hela världen. En etnisk smältdegel och Roms bästa matmarknad enligt många. Ligger på på Via Principe Amedeo, norr om Piazza Vittorio Emanuele II.

Campo de’ Fiori: Roms mest kända frukt-, grönsaks- och blomstermarknad äger rum varje morgon och förmiddag på Campo de’ Fiori. Marknaden har funnits sedan 1500-talet och det är hit ska du ta dig för att bunkra upp frukt inför dagens många aktiviteter! Morgonen på Camp de’ Fioris marknad har mycket speciell atmosfär, som definitivt är värd att uppleva.

Piazza Giovanni di Dio i Monte Verde Nuovo i sydvästra Rom. Ta spårvagn nr 8 från Torre di Argentina. Hoppa helt enkelt av när du ser marknaden på höger sida. En popluär och traditionell marknad där du hittar kött, fisk, grönsaker, kläder, skor, hushållsredskap och mycket mer.

Atelier Ritz, il salotto dell’ usato firmato Om du vill handla begagnade märkeskläder är det hit du ska gå den första helgen i varje månad. Ligger i Grand Hotel Parco dei Principi på via Frescobaldi 5, precis ovanför Villa Borghese.

Mercato Sannio: En klädesmarknad på Via Sannio med bra utbud och mycket jobbiga försäljare. Utbudet är bättre än på t.ex. Porta Portese, men det tyvärr är svårt att kolla in kläderna i lugn och ro eftersom försäljarna verkligen vill sälja… Om du inte bryr dig om det är Mercato Sannio verkligen att rekommendera! Ta tunnelbanan till San Giovanni, du hittar marknaden bakom det stora varuhuset Coin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed