Att Tänka På Vid Resa Till Vietnam

Vietnam är ett land med en rik kultur och historia som lockar besökare från hela världen. Innan du beger dig till detta spännande resmål finns det dock några saker att tänka på för att se till att din resa blir så smidig och trevlig som möjligt. Här kommer några tips och råd för att hjälpa dig planera din resa till Vietnam utan problem.

Särskilda säkerhetsrisker

Förvara dina pass och värdefulla föremål i säkra förvaringsfack. Det är också en bra idé att göra kopior av dina viktigaste dokument, såsom pass och flygbiljetter, och hålla dem separat från originalen. Om du skulle råka tappa bort eller få ditt pass stulet, bör du omedelbart rapportera det till den lokala polisen.

Om ditt pass blir borttappat eller stulet under din resa till Vietnam, bör du omedelbart göra en polisanmälan på den lokala polisstationen. Om det inte finns någon finsk ambassad eller konsulat i landet kan du ansöka om ett provisoriskt resehandling (Emergency Travel Document, ETD) vid en annan EU-ambassad.

Det är viktigt att göra kopior av dina viktigaste dokument, såsom passet och biljetterna, och förvara dem separat från originalen.

Viktiga aspekter att överväga inför en resa till Vietnam

Trafikolyckor är ett vanligt förekommande problem i Vietnam. Enligt uppskattningar sker det årligen mellan 8000 och 9000 dödsfall till följd av trafikolyckor. De främsta orsakerna till dessa olyckor inkluderar bristfälligt underhåll av fordon och vägar samt en vårdslös körstil hos förarna. Det är särskilt farligt att köra motorcykel eller scooter, då en stor del av offren i trafikolyckorna har varit just dessa fordonsförare.

Normalt sett fastställs ansvar för en trafikolycka baserat på vilken part som körde först, eftersom den som har företräde i trafiken har rätt till det.

Vid hyrning av väg- eller vattenfordon i Vietnam är det viktigt att komma ihåg att dessa sällan har en försäkring. Det är därför nödvändigt att noggrant kontrollera fordonets skick tillsammans med uthyraren innan man ger sig iväg. Som hyresgäst är man ansvarig för alla eventuella skador som orsakas på fordonet, och det kan vara kostsamt om en olycka skulle inträffa. Därmed bör man undvika att lämna ifrån sig sitt pass som pant, utan istället erbjuda en kopia av passet som säkerhet.

Vad man bör överväga när man reser till Vietnam: Naturförhållanden och mer

I Vietnam kan man förvänta sig att det regnar och åskar mycket, oavsett vilken tid på året man besöker landet.

Under perioden juni till oktober kan mellersta och norra Vietnam, samt Mekongdeltat, drabbas av allvarliga översvämningar som kan orsaka betydande skador. Det är viktigt att vara medveten om denna risk när man planerar en resa till dessa områden. Dessutom förekommer det tidvis jordbävningar i norra Vietnam och grannländerna runt omkring, vilket också kan leda till skador i regionen. Resenärer bör vara uppmärksamma på detta och ta nödvändiga säkerhetsåtgärder vid behov.

You might be interested:  En beskrivning av Doubletree By Hilton Hotel i New York

Måste man vara vaccinerad för att resa till Vietnam?

För att skydda dig mot hepatit A och hepatit B rekommenderas vaccination om du planerar en resa till de flesta destinationer. Det är möjligt att få båda vaccinerna samtidigt för ökad bekvämlighet.

Om du planerar en resa till Asien, särskilt populära platser som Thailand, Vietnam, Japan, Indien, Indonesien eller Kina, bör du vara medveten om risken för japansk hjärninflammation. Det är viktigt att ta nödvändiga försiktighetsåtgärder och överväga vaccination mot denna sjukdom innan din resa.

När det gäller praktiska tips kan du kontakta din lokala vaccinationsklinik eller vårdcentral för råd och information om vilka vacciner som rekommenderas för just ditt specifika resmål i Asien. De kan också ge dig tidtabeller för när dessa vacciner bör administreras innan avresa.

Viktiga hälsotips inför din resa till Vietnam

Alla begränsningar som införts på grund av covid-19-pandemin har nu lyfts i Vietnam.

I stadsområden, särskilt i Hanoi, är luftföroreningar ett konstant problem. Detta kan vara farligt för vissa grupper, såsom personer med lungsjukdomar, barn och äldre människor..

I Vietnam finns det sjukdomar som överförs av myggor. Det är viktigt att skydda sig mot myggbett genom att använda kläder i ljusa färger som täcker huden, samt använda myggmedel och sova under ett myggnät. Det är särskilt viktigt för gravida kvinnor att ta extra försiktighetsåtgärder och skydda sig mot myggor.

I Vietnam finns det även enterovirus, som också kallas hand-, fot- och munsjuka. Det förekommer fortfarande några fall av kolera, fågelinfluensa, rabies och japansk hjärnfeber i Hanoi och de omkringliggande provinserna. Om du blir sjuk är det viktigt att söka vård så snart som möjligt. Du kan få mer information på sjukhus eller hälsostationer.

Sexuellt överförbara sjukdomar, inklusive hiv/aids och hepatit B, förekommer frekvent.

Innan du reser till Vietnam är det viktigt att se till att du har med dig nödvändiga recept för eventuella läkemedel som du behöver ta med dig för personligt bruk. Det kan också vara bra att ha med sig andra relevanta handlingar, såsom intyg eller dokumentation om medicinska tillstånd eller allergier.

Vietnams myndigheter har restriktioner och regler kring innehav av läkemedel och andra substanser. Därför är det viktigt att vara väl informerad om vilka regler som gäller innan du reser dit. Du kan kontakta Vietnams ambassad eller konsulat i Sverige för mer information om de specifika kraven och begränsningarna.

Att ha rätt dokumentation och följa landets regler är avgörande för en smidig resa utan problem vid gränserna. Se därför till att göra din research i god tid innan avresa, så att du kan undvika eventuella obehagliga överraskningar under din vistelse i Vietnam.

Bästa tid att besöka Vietnam

I norra Vietnam är den bästa perioden att besöka mellan oktober och april. Under denna tid är vädret behagligt och det finns mindre regn. I mellersta delen av landet, rekommenderas februari till juni som den bästa perioden att resa (med regnperiod från september till februari). I södra delen av Vietnam är det alltid varmt och fuktigt. Den optimala tiden att besöka är mellan december och mars, med mer regn under maj till november.

You might be interested:  n handlar om den röda ljusdistriktet i Rom, Italien

Norra Vietnam:

– Bäst period: oktober – april

Mellersta Vietnam:

– Bäst period: februari – juni

– Regnperiod: september – februari

Södra Vietnam:

– Bäst period: december – mars

– Regnperiod: maj – november

Att ha i åtanke vid resa till Vietnam: Lokala lagar och seder

Trots att situationen för sexuella minoriteter har förbättrats är de fortfarande i en utsatt position.

Vad får jag inte missa när jag är i Vietnam?

Om du planerar en resa till Vietnam finns det några fantastiska platser du bör besöka. Ett av dessa är Halong Bay, som ligger i norra delen av landet och erbjuder en unik seglingsupplevelse. Ta en båtutflykt och njut av den vackra naturen med sina kalkstensklippor och turkosa vatten.

En annan spännande aktivitet att prova på är trekking i Sapa. Denna bergsby belägen bland de majestätiska Hoang Lien Son-bergen erbjuder fantastisk utsikt och möjlighet att uppleva den lokala minoritetskulturen. Gå på guidade turer genom risfält, besök traditionella byar och utforska den imponerande terrängen.

För dem som gillar stadsliv rekommenderas ett besök i Ho Chi Minh City, tidigare känt som Saigon. Här kan du uppleva Vietnams urbana puls med moderna skyskrapor, livliga marknader, historiska sevärdheter och god mat från hela landet.

Om du vill ha äventyr kan du hyra en scooter för att utforska landet på egen hand. Detta ger dig friheten att stanna vid intressanta platser längs vägen och ta in landskapets skönhet när du kör genom pittoreska byar eller grönskande risfält.

Oavsett vilken typ av resa du föredrar har Vietnam mycket att erbjuda – från natursköna områden till pulserande städer – så se till att inkludera några av dessa höjdpunkter i din resplan.

Viktig information att ha i åtanke vid resa till Vietnam

Utrikesdepartementet har ingen ansvar för att informera om inresebestämmelser i andra länder, såsom krav på passets giltighet eller visumkrav. Det är viktigt att själv kontrollera de aktuella inresebestämmelserna hos det land man planerar att besöka genom att ta kontakt med deras ambassad eller konsulat.

Resedokument för finska medborgare kan hittas på webbplatsen um.fi/pass. Det är viktigt att ha rätt resedokument när man reser till Vietnam.

Hur mycket pengar får man ta med sig till Vietnam?

Om du har med dig mer än 15 miljoner dong eller 5 000 dollar när du reser till Vietnam, måste du komma ihåg att anmäla pengarna i tullen. I Vietnam används kontanter mycket ofta för betalningar och det är viktigt att vara medveten om detta innan din resa.

Det kan vara bra att ha koll på deklarationsreglerna för pengar i Vietnam. Om du har med dig en summa som överstiger motsvarande 15 miljoner dong eller 5 000 dollar, behöver du informera tullmyndigheterna vid ankomsten till landet. Detta görs för att säkerställa transparens och undvika eventuella problem under din vistelse.

Det är också värt att notera att kontanter används mycket i Vietnam, så det kan vara praktiskt att ha lite lokal valuta till hands för mindre köp och utgifter. Du kan antingen växla pengar på flygplatsen eller hos officiella valutaväxlare i staden där du befinner dig.

You might be interested:  Billiga hotell i centrala Paris, Frankrike

Viktig information att ha i åtanke inför resan till Vietnam

Akut hjälp: Om det uppstår en nödsituation kan du nå utrikesdepartementets konsulära jour på telefonnummer +358 9 1605 5555 eller via e-post [email protected].

Vad ska man undvika att äta i Vietnam?

Hygien och mat är viktiga faktorer att tänka på vid resa till Vietnam. Här är några punkter att ha i åtanke:

1. Undvik mat som stått ute länge och se till att maten är väl tillagad, särskilt kött.

2. Skölj grönsaker och frukt noggrant innan du äter dem för att minska risken för föroreningar.

3. Var försiktig med kranvattnet eftersom det kan innehålla virus, bakterier och parasiter. Det rekommenderas att koka vattnet eller använda en vattenrenare för att göra det drickbart.

4. Använd alltid renat vatten när du borstar tänderna eller tvättar ansiktet.

5. Tvätta händerna regelbundet med tvål och varmt vatten, särskilt innan måltider eller efter toalettbesök.

6. Använd handdesinfektionsmedel om tvål och vatten inte finns tillgängligt.

7. Undvik isbitar som kan vara gjorda av okokt vatten.

8. Se upp för gatuförsäljning av mat där hygienstandarden kan vara lägre än på restauranger eller hotell.

9. Ta med dig egna mediciner mot magproblem som diarré eller magsmärtor, men rådgör också med en läkare innan resan om eventuella vaccinationer eller andra hälsofrågor.

Kom ihåg att dessa tips inte bara gäller Vietnam utan kan vara relevanta vid resor till andra destinationer också!

Kranvatten i Vietnam. Kan man dricka det?

Det är viktigt att undvika att dricka kranvattnet i Vietnam och istället köpa vatten på flaska. Kranvattnet kan vara förorenat och orsaka magproblem eller sjukdomar. För att hålla sig frisk under resan rekommenderas det att alltid ha tillgång till rent dricksvatten genom att köpa flaskvatten från pålitliga källor.

Ja, det är relativt billigt i Vietnam

Vietnam är billigaste landet för svenska turister just nu. Det visar Forex Banks senaste semesterindex, som listar prisnivån i 57 länder. – Mat och dryck är väldigt billigt här. En bra måltid går att få för mindre än tjugo kronor och en öl kostar cirka fem, säger Erik Billgren, hotellchef i kuststaden Da Nang.

Det är oroligt i Vietnam

Säkerhetsläget i Vietnam är generellt sett ganska tryggt för resenärer. Det finns dock en ökning av rån som riktar sig mot turister, särskilt i större städer som Ho Chi Minh City. Myndigheterna kan också införa begränsningar för att skydda militärområden eller gränserna. Här är några punkter att tänka på vid en resa till Vietnam:

1. Var medveten om din omgivning och håll koll på dina ägodelar, särskilt i trånga och folksamma platser.

2. Undvik att visa upp dyra smycken eller elektroniska enheter som kan locka till sig uppmärksamhet från tjuvar.

3. Följ de lokala myndigheternas anvisningar och undvik att besöka militärområden eller gränser utan tillstånd.

4. Ha alltid med dig identifikationsdokumentation och kontaktnummer till ambassaden eller konsulatet ifall det skulle uppstå problem under resan.

5. Se över ditt reseförsäkringsskydd innan du åker för att vara säker på att du har adekvat täckning vid eventuella olyckor eller sjukdomar under vistelsen.

6. Använd endast officiella taxibilar med tydlig identifiering när du behöver transportera dig inom landet.

7. Respektera lokal lagstiftning och sedvanor för att undvika onödiga konfrontationer eller problem under din vistelse i Vietnam.

Related Post

You Missed