Att resa med egen bil i tjänsten kan vara förmånligt för både arbetsgivare och anställda. Det ger flexibilitet, bekvämlighet och sparar tid jämfört med att använda kollektivtrafik eller hyra en bil. Dessutom finns det möjlighet att göra avdrag för dessa resor, vilket kan minska kostnaderna ytterligare. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur man gör avdrag för resor med egen bil i tjänsten och vad som krävs för att kunna dra nytta av detta ekonomiska incitament.
Contents
- 1 Ersättning för bilresor i arbetsrelaterade ärenden
- 2 Förstå försäkringsaspekterna för resor med egen bil i tjänsten
- 3 Reseavdrag med tjänstebil?
- 4 Skatteavdrag för resor med egen bil i jobbet – när du inte får ersättning
- 5 Reseavdrag för arbetsresor
- 6 Avdrag för tjänsteresor med privatbil: Allt du behöver veta
- 7 Avdrag från inkomst av tjänst. Vilka kan göras?
- 8 Vad gäller vid resor i tjänsten?
- 9 Man kan dra av resor på företaget
- 10 Hur deklarerar man tjänstebil?
- 11 Man får tillbaka på avdrag resor
Ersättning för bilresor i arbetsrelaterade ärenden
Du kan få en skattefri ersättning på 25 kronor per körda tjänstemil från din arbetsgivare. Detta belopp är fastställt av Skatteverket och är avsett att täcka kostnader för bensin och andra utgifter som uppstår, såsom slitage på bilen.
Kostnaderna för att använda sin egen bil i tjänsten kan vara högre än vad som täcks av den vanliga milersättningen. För dem som kör mycket i tjänsten med sin egen bil är det därför viktigt att förhandla om en högre ersättning per kilometer. På större företag finns det oftast specifika regler och bestämmelser gällande reseersättningar.
Enligt Unionen bör arbetsgivaren betala minst 19:50 kronor per körda tjänstemil utöver den del som är skattefri.
Om du erhåller en ersättning för resor med egen bil i tjänsten som överstiger det skattefria beloppet, kommer du att vara skyldig att betala inkomstskatt på den delen av ersättningen som överstiger det skattefria beloppet.
Förstå försäkringsaspekterna för resor med egen bil i tjänsten
Innan du använder din egen bil i tjänsten är det viktigt att klargöra försäkringsfrågan. Det kan vara osäkert vem som har ansvaret för eventuella ersättningar om en olycka skulle inträffa. För att få reda på vad som gäller bör du kontakta ditt försäkringsbolag och få information från dem.
Reseavdrag med tjänstebil?
Om du som förmånsbilsförare av någon anledning väljer att använda en privatägd bil för att pendla till och från arbetet, kan du göra avdrag på din skatt med 18,50 kr per körda mil. Detta gäller oavsett om det är din egen bil eller någon annans.
Om du istället använder en förmånsbil som tillhör en närstående person för dina arbetsresor, kan du göra avdrag på 9,50 kr (6,50 kr för diesel) per körda mil.
Exempelvis: Om du normalt sett använder din egen förmånsbil men den är inte tillgänglig en dag och du istället lånar din systers bil för att åka till jobbet och sedan hem igen, kan du göra avdrag med 9,50 kr per mil i detta fall.
Ett annat exempel är om din partner har en förmånsbil och ni ibland byter bilar för arbetsresor. I sådana fall kan du göra avdrag med antingen 9,50 kr eller 6,50 kr beroende på vilken typ av bränsle fordonet använder.
Skatteavdrag för resor med egen bil i jobbet – när du inte får ersättning
Om du inte erhåller någon ersättning från din arbetsgivare för de kostnader som uppstår när du använder din egen bil i tjänsten, har du möjlighet att göra avdrag i din inkomstdeklaration.
Om du har kört över 300 mil i tjänsten under ett år och använt din bil för arbetsändamål i minst 60 dagar, kan du göra avdrag för resor mellan din bostad och arbetsplats. Avdraget baseras på antalet dagar som du faktiskt använde bilen i tjänsten.
Om du använder din egen bil i tjänsten och kör mer än 300 mil per år, samt har använt bilen för arbetsresor under minst 160 dagar, kan du göra avdrag för kostnaderna för bilen. Detta gäller specifikt för resor mellan din bostad och arbetsplats.
För mer detaljerad information, rekommenderas att besöka Skatteverkets hemsida.
Reseavdrag för arbetsresor
Reseavdraget fungerar på följande sätt: Om du pendlar till och från ditt arbete kan du ha möjlighet att göra avdrag för de kostnader som uppstår. Det är dock endast den delen som överstiger 11 000 kronor som kan dras av i din deklaration.
– Avdrag kan göras för resor till och från arbetsplatsen.
– Kostnaderna måste vara dokumenterade och styrkas genom kvitton eller liknande.
– Endast den del av kostnaderna som överstiger 11 000 kronor kan dras av.
– Resorna måste vara nödvändiga för arbetet, det vill säga inte privata resor.
– Du behöver kunna visa att det inte finns något rimligt alternativ till bilresan, exempelvis kollektivtrafik eller cykel.
Kom ihåg att rådgöra med Skatteverket eller en skatteexpert för exakta regler och detaljer kring reseavdraget.
Avdrag för tjänsteresor med privatbil: Allt du behöver veta
Om du privat leasar en bil och tar på dig alla kostnader för den, betraktas det som att du finansierar en privatbil. På samma sätt som med en privatägd bil är arbetsgivaren skyldig att ersätta dig för de extra kostnaderna som uppstår när du använder bilen i tjänsten.
Avdrag från inkomst av tjänst. Vilka kan göras?
För resor med egen bil i tjänsten kan man få avdrag på 25 kronor per mil. Om man använder en förmånsbil, förutom en helt eldriven förmånsbil, kan man få avdrag på 12 kronor per mil. För helt eldrivna förmånsbilar är avdraget 9,50 kronor per mil.
I Sverige finns det möjlighet att göra avdrag för kostnader som uppstår vid resor med egen bil i tjänsten. Avdragen varierar beroende på om det är ens eget fordon eller en förmånsbil som används och om den är helt eldriven eller inte. Genom att utnyttja dessa avdrag kan man minska sina kostnader och därmed öka lönsamheten vid arbetsresorna.
Vad gäller vid resor i tjänsten?
När du använder din egen bil i tjänsten har du rätt till ersättning för de kostnader som uppstår. Det vanligaste är att arbetsgivaren betalar ut en fastställd summa, som inte behöver beskattas. Läs mer om hur du kan få ersättning för resor med egen bil i tjänsten och vad det innebär för dig ekonomiskt.
– Reser du med din egen bil i jobbet? Då kan arbetsgivaren ge dig pengar tillbaka för dina kostnader.
– Arbetsgivare brukar betala ut en bestämd summa pengar, som inte blir beskattad.
– Ta reda på mer om hur du kan få ersättning för dina resor med egen bil och vad det innebär för din plånbok.
Man kan dra av resor på företaget
Du kan göra avdrag för följande resor i tjänsten:
1. Resor till och från din verksamhetslokal.
2. Resor som du gör i samband med din näringsverksamhet.
3. Resor med övernattning.
Observera att det finns vissa begränsningar när det gäller storleken på avdraget för vissa resor.
Hur deklarerar man tjänstebil?
När en anställd får använda en förmånsbil i tjänsten räknas det som en extra förmån och denne måste betala skatt på detta. Skatteverket fastställer ett schablonbelopp, även kallat förmånsvärde, som läggs till den anställdes lön. Arbetsgivaren betalar sedan löneskatt på hela beloppet precis som vanligt.
Förmånsbilar är bilar som arbetsgivaren tillhandahåller för att de anställda ska kunna utföra sina arbetsuppgifter. När man använder bilen privat anses det vara en extra förmån och man måste därför betala skatt på detta. Skatten baseras på ett schablonbelopp (förmånsvärde) som fastställs av Skatteverket och läggs ovanpå den anställdes lön. Arbetsgivaren betalar sedan löneskatt precis som vanligt.
Att få använda en förmånsbil innebär att man kan köra bilen både i arbetet och privat, men man måste då betala skatt för denna extra förmån. Skatten beräknas utifrån ett schablonbelopp (förmånsvärde) som bestäms av Skatteverket och läggs till den anställdes lön innan arbetsgivaren betalar löneskatt på hela beloppet.
Man får tillbaka på avdrag resor
Schablonbeloppen för reseavdraget ser ut enligt följande:
1. Reseavdrag för egen bil: 25 kronor per mil.
2. Reseavdrag förmånsbil (bensin, diesel): 12 kronor per mil.
3. Reseavdrag förmånsbil (el): 9,50 kronor per mil.
4. Reseavdrag motorcyklar & mopedbilar: 12,5 kronor per mil.