Att resa med sin hund till Tyskland kan vara en spännande och rolig upplevelse. Innan du ger dig iväg är det viktigt att känna till de regler och krav som Jordbruksverket har för att ta med sig hunden utomlands. Genom att följa dessa riktlinjer kan du säkerställa en smidig resa för både dig själv och din fyrbenta vän. I denna artikel kommer vi att gå igenom de viktigaste punkterna som behöver beaktas när man planerar en resa med hund till Tyskland, inklusive vaccinationskrav, identifiering och eventuella särskilda bestämmelser beroende på vilken typ av transportmedel du väljer. Så låt oss dyka in i detta ämne och se vad som krävs för att få njuta av semestern tillsammans med din trogna följeslagare!
Contents
- 1 Resehandlingar för ditt husdjur – hund, katt eller iller
- 1.1 Resa med hund till Tyskland: Krav på EU-djurhälsointyg
- 1.2 Resa med hund till Tyskland: En guide från Jordbruksverket
- 1.3 Att resa med flera än fem husdjur: Vad du behöver veta
- 1.4 Undantag för rabiesvaccination hos valpar, kattungar och illerungar
- 1.5 Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – enbart för hundar
- 1.6 Undantag för rabiesvaccination hos unga hundar, katter och illrar
- 1.7 Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – gäller enbart hundar
- 1.8 Undantag för rabiesvaccination hos unga hundar, katter och illrar – särskilt för valpar, kattungar och illerungar
- 1.9 Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – enbart gällande hundar
- 1.10 Att resa med hund till Tyskland: vad du behöver veta enligt Jordbruksverket
- 1.11 Resa med hund till Tyskland: Regler för att ta med husdjur in i EU
- 2 Krav för att ta med hunden till Tyskland
- 3 Resa med husdjur till Tyskland: Vad du behöver veta
- 4 För att få ett EU-pass för hund krävs vissa saker
- 5 När man reser med hund är det viktigt att tänka på några saker
- 6 Om man inte har pass i Tyskland, vad händer då?
- 7 Länder som kräver avmaskning av hund:
- 8 När hunden reser ragg betyder det att den är arg eller hotfull
- 9 En hundförsäkring inkluderar följande: vad, ingår, i, en, hundförsäkring
Resehandlingar för ditt husdjur – hund, katt eller iller
Om du planerar att resa till EU eller Nordirland från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz eller Vatikanstaten behöver du inte oroa dig. Du kan använda ditt sällskapsdjurspass som utfärdats i något av dessa länder eller territorier för att resa med din hund.
Resa med hund till Tyskland: Krav på EU-djurhälsointyg
Ett EU-djurhälsointyg är ett annat standardiserat dokument som innehåller detaljerad information om ditt husdjur, såsom dess identitet, hälsotillstånd och rabiesvaccination.
För att resa med ditt sällskapsdjur från ett land utanför EU till Tyskland krävs det att du har ett EU-djurhälsointyg. Detta intyg måste utfärdas av en officiell veterinär i det landet du kommer ifrån och vara högst tio dagar gammalt vid ankomsten till EU. Intyget är giltigt för resor mellan EU-länder i fyra månader från utfärdandedatumet eller fram till dess att rabiesvaccinationen blir ogiltig (det som inträffar först).
Du måste också fylla i och bifoga en skriftlig bekräftelse till EU-djurhälsointyget där du intygar att din resa inte är av kommersiella skäl. Du behöver även ge denna bekräftelse om du har bett någon annan att resa med ditt sällskapsdjur. I så fall måste du ha djuret hos dig igen inom fem dagar från din egen resa.
Från och med den 1 januari 2021 är inte EU-pass för sällskapsdjur som utfärdats till brittiska djurägare längre giltiga för resor med sina husdjur från Storbritannien till ett EU-land eller Nordirland.
Resa med hund till Tyskland: En guide från Jordbruksverket
Normalt sett måste husdjur resa tillsammans med sina ägare, men det är också möjligt att ge någon annan skriftlig tillåtelse att åka med djuret (se ovan). Det är dock viktigt att du återförenas med ditt husdjur inom fem dagar efter resan.
Om du planerar att resa med ditt husdjur till Tyskland, måste du följa Jordbruksverkets regler för att importera hundar. Om din hund inte har någon ledsagare under resan gäller särskilda djurhälsoregler för import av hundar, katter eller illrar till EU eller handel med dessa djur inom EU. Det är viktigt att vara medveten om dessa regler och se till att uppfylla dem innan du ger dig av på din resa.
Att resa med flera än fem husdjur: Vad du behöver veta
Det är tillåtet att ta med upp till fem sällskapsdjur (hundar, katter eller illrar) när du reser. Om du har fler än fem djur måste du kunna bevisa detta.
För att resa med hund till Tyskland måste du uppfylla vissa krav. Dessa inkluderar att din hund deltar i en tävling, utställning eller idrottsevenemang och kan visa upp ett registreringsdokument som bevis på detta. Dessutom måste din hund vara över sex månader gammal för att få resa med dig till Tyskland.
Om du har med dig mer än fem hundar, katter eller illrar och inte uppfyller dessa villkor, måste du följa de hälsoregler som gäller för import av hundar, katter eller illrar till EU eller handel med dessa djur inom EU.
Innan du kan resa med ditt husdjur måste en veterinär vaccinera det mot rabies. Vaccinationen måste göras när djuret är minst 12 veckor gammalt och innan vaccinationen måste det märkas med ett mikrochip. Efter vaccinationen får du inte resa med ditt husdjur förrän det har gått minst 21 dagar. Se till att få ditt djur omvaccinerat innan giltighetstiden för den tidigare vaccinationen går ut.
Undantag för rabiesvaccination hos valpar, kattungar och illerungar
Om ditt husdjur är under tolv veckor gammalt och ännu inte har fått rabiesvaccin kan du ändå ta med det till Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien och Tjeckien. Samma regler gäller om djuret är mellan 12-16 veckor gammalt och har vaccinerats mot rabies men ännu inte har full immunitet.
För att resa med din hund till Tyskland behöver du ha en försäkran som intygar att ditt djur inte har kommit i kontakt med vilda djurarter som kan bära rabies från det att de föddes fram tills resan. Denna försäkran måste bifogas sällskapsdjurspasset för din hund.
Om ett djur ska resa till Tyskland måste det följa med sin mamma, vars pass visar att hon har vaccinerats mot rabies innan ungen föddes.
Det är inte tillåtet att resa till vissa länder i Europa med en valp eller kattunge som inte har fått rabiesvaccinering eller som ännu inte är fullständigt immun. Dessa länder inkluderar Belgien, Cypern, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Malta, Nederländerna, Nordirland, Norge Österrike Polen Portugal Spanien Sverige Tyskland och Ungern.
Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – enbart för hundar
Om du planerar att resa med din hund till Finland, Irland, Malta, Nordirland eller Norge måste du se till att den har behandlats mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) mellan 24 och 120 timmar innan resan. Det är viktigt att alla detaljer om behandlingen dokumenteras i sällskapsdjurspasset eller EU-djurhälsointyget för din hund.
Det är inte obligatoriskt att avmaska hundar som reser direkt mellan Finland, Irland, Malta, Nordirland och Norge.
Innan du kan resa med ditt husdjur måste en auktoriserad veterinär ge det ett rabiesvaccin. För att vaccinet ska vara giltigt måste djuret vara minst 12 veckor gammalt och ha blivit märkt med ett mikrochip innan vaccinationen. Du får inte resa med ditt sällskapsdjur förrän minst 21 dagar har gått efter vaccinationen. Se till att få djuret revaccinerat innan den tidigare vaccinationsperiodens giltighet löper ut.
Undantag för rabiesvaccination hos unga hundar, katter och illrar
Om din valp, kattunge eller illerunge är under tolv veckor gammal och inte har fått rabiesvaccin kan du ändå resa till Danmark, Schweiz och Tjeckien. Samma regler gäller om djuret är mellan 12-16 veckor gammalt och har fått vaccinet men ännu inte är immunt mot rabies.
För att resa med din hund till Tyskland måste du ha antingen en försäkran som bifogas EU-djurhälsointyget eller sällskapsdjurspasset. Detta gäller endast om du reser från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. I försäkran eller passet ska det tydligt framgå att din hund inte har kommit i kontakt med vilda djurarter som kan bära på rabies från födseln fram till tidpunkten för resan.
Om du reser med en valp måste den åka tillsammans med sin mamma. I mamman’s EU-djurhälsointyg eller sällskapsdjurspass (endast om du reser från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten) måste det stå att hon har vaccinerats mot rabies innan valpen föddes.
Det är inte tillåtet att resa till vissa länder i Europa med en hundvalp som inte har fått rabiesvaccin eller som ännu inte är helt immun efter vaccinationen. Dessa länder inkluderar Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen , Luxemburg , Malta , Nederländerna , Nordirland , Norge , Österrike , Polen Portugal Rumänien Slovakien Slovenien Spanien Sverige Tyskland och Ungern.
Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – gäller enbart hundar
Om du planerar att resa med din hund till Finland, Irland, Malta, Nordirland eller Norge måste du se till att den har behandlats mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) mellan 24 och 120 timmar innan resan. Det är viktigt att alla detaljer om behandlingen dokumenteras i sällskapsdjurspasset eller EU-djurhälsointyget.
För hundar som reser direkt mellan Finland, Irland, Malta, Nordirland och Norge är det inte obligatoriskt att avmaska dem.
Innan din hund får resa till Tyskland måste en auktoriserad veterinär vaccinera den mot rabies. För att vaccinationen ska vara giltig måste hunden vara minst 12 veckor gammal och ha blivit märkt med ett mikrochip innan vaccinationen genomförs. Efter vaccinationen måste det gå minst 21 dagar innan du kan resa med ditt husdjur. Se till att hålla koll på när det är dags för nästa vaccination, så att du inte missar tidsgränsen för giltigheten av den föregående vaccineringen.
Undantag för rabiesvaccination hos unga hundar, katter och illrar – särskilt för valpar, kattungar och illerungar
Om din valp, kattunge eller illerunge är under tolv veckor gammal och ännu inte har fått rabiesvaccination kan du fortfarande resa till Danmark, Schweiz och Tjeckien. Samma gäller om ditt djur är mellan 12-16 veckor gammalt och har blivit vaccinerat, men ännu inte är immun mot rabies.
För att resa med din hund till Tyskland måste du ha antingen en försäkran som bifogas EU-djurhälsointyget eller sällskapsdjurspasset. Detta gäller endast om du reser från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. I försäkran eller pass måste det stå att din hund inte har kommit i kontakt med vilda djurarter som kan bära på rabies från den tidpunkt då den föddes fram till resan.
Om en valp ska resa tillsammans med sin mamma till Tyskland, måste det finnas ett EU-djurhälsointyg eller sällskapsdjurspass för mamman. I intyget eller passet måste det stå att hon har fått rabiesvaccin innan valpen föddes. Detta gäller endast om man reser från Andorra, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.
Det är inte tillåtet att resa till vissa länder inom EU med en valp som inte har fått rabiesvaccin eller som ännu inte är helt immun. Dessa länder inkluderar Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg , Malta , Nederländerna , Nordirland , Norge , Österrike , Polen , Portugal , Rumänien , Slovakien Slovenien Spanien Sverige Tyskland och Ungern. Detta krav finns för att säkerställa att inga sjukdomar sprids mellan olika länder och skydda både människor och djur från rabiesinfektioner.
Regler för avmaskning mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) – enbart gällande hundar
Om du planerar att resa med din hund till Finland, Irland, Malta, Nordirland eller Norge finns det vissa krav som måste uppfyllas. En av dessa är att din hund måste ha behandlats mot rävens dvärgbandmask (Echinococcus) mellan 24 och 120 timmar innan resan. Detta måste dokumenteras genom att informationen om behandlingen skrivs in i sällskapsdjurspasset eller EU-djurhälsointyget.
Hundar som reser direkt mellan Finland, Irland, Malta, Nordirland och Norge behöver inte avmaskas.
Att resa med hund till Tyskland: vad du behöver veta enligt Jordbruksverket
För att resa in i EU eller Nordirland med ditt husdjur måste du använda de speciella gränskontrollerna för resenärer. Dessa kontroller genomförs av myndigheterna för att säkerställa djurets hälsa och identitet. Om ditt husdjur inte klarar dessa kontroller kan det bli skickat tillbaka eller sättas i karantän tills det uppfyller EU:s hälsoregler. I värsta fall, om inget av dessa alternativ är möjliga, kan djuret behöva avlivas.
Om du planerar att resa från Nordirland till ett EU-land behöver du inte ansöka om en inreseort i det landet.
För att kunna resa med ditt husdjur till Tyskland måste du se till att det blir vaccinerat mot rabies av en auktoriserad veterinär. Vaccinationen är endast giltig om djuret är minst 12 veckor gammalt och har blivit märkt med ett mikrochip före vaccinationen. Efter vaccinationen måste det gå minst 21 dagar innan ditt sällskapsdjur får resa. Var noga med att hålla koll på när den tidigare vaccinationens giltighet går ut, så att du kan se till att djuret blir revaccinerat i tid.
Förutom de vanliga kraven som mikrochip, rabiesvaccination, behandling mot rävens dvärgbandmask vid behov och EU-djurhälsointyg, måste man även göra ett antikroppstest för rabies. Detta test ska utföras 30 dagar efter vaccinationen och senast tre månader innan resan till EU. Ett auktoriserad veterinär ska ta blodprovet och det kommer sedan att testas av ett laboratorium som är godkänt inom EU.
Antikroppstestets resultat måste bifogas till EU-djurhälsointyget.
Resa med hund till Tyskland: Regler för att ta med husdjur in i EU
För att resa in i EU med ditt husdjur måste du använda speciella inreseorter där myndigheterna kontrollerar djurets handlingar och identitet. Om ditt djur inte klarar dessa kontroller kan det skickas tillbaka eller placeras i karantän tills det uppfyller EU:s hälsoregler. I värsta fall, om inget av dessa alternativ är möjliga, kan djuret bli tvunget att avlivas.
Krav för att ta med hunden till Tyskland
För att din hund ska vara korrekt identifierad måste den vara id-märkt med ett chip. Det är viktigt att id-märkningen görs innan djurets rabiesvaccination. Id-märkningen kan utföras av en veterinär eller en godkänd id-märkare. I djurets sällskapsdjurspass bör det finnas information om datumet för id-märkning eller avläsning av id-märkningen samt det unika id-numret.
Hunden ska vara:
– Id-märkt med ett chip
– Id-märkas innan rabiesvaccinationen
– Utföra
Resa med husdjur till Tyskland: Vad du behöver veta
Endast hundar, katter och illrar kan få ett EU-pass för sällskapsdjur. Om du planerar att resa till ett annat EU-land med något annat slags djur, som fåglar, akvariefiskar, reptiler, gnagare eller kaniner, bör du kontrollera det specifika landets nationella regler för information om inresevillkoren.
Reglerna inom EU för att resa med sällskapsdjur och andra djur är tydliga och måste följas. Om du planerar att ta med ditt husdjur på en resa inom EU, inklusive till Tyskland, finns det vissa krav som måste uppfyllas.
Först och främst behöver du ett giltigt pass för ditt husdjur. Detta dokument utfärdas av en auktoriserad veterinär och innehåller information om djurets identitet samt vaccinationer mot rabies. Passet bör vara lättläst och korrekt ifyllt.
Dessutom måste din hund vara märkt med en mikrochip eller ha ett tydligt synligt tatueringsnummer. Detta underlättar identifiering av djuret vid eventuell förlust eller separation.
När det gäller vaccinering mot rabies, krävs vanligtvis att din hund har fått sin första vaccination tidigast 12 veckor innan resan. Efter den initiala vaccineringen ska ytterligare booster-vaccinationer ges i regelbundna intervall för att bibehålla skyddet mot sjukdomen.
Förutom dessa grundläggande krav kan vissa länder ha specifika bestämmelser som ska följas vid import av sällskapsdjur. Dessa kan innefatta ytterligare hälsokontroller eller tester beroende på destinationen.
Det är också viktigt att komma ihåg att transportera ditt husdjur säkert under resan. Se till att de har tillräckligt med utrymme och ventilation i transportburen och att de är bekväma under hela resan.
Att följa dessa regler och förbereda sig ordentligt innan resan kommer att göra det möjligt för dig att njuta av din tid tillsammans med ditt husdjur utan några problem eller hinder.
För att få ett EU-pass för hund krävs vissa saker
– För att resa med hund till Tyskland måste hunden vara ID-märkt med ett ISO-mikrochip eller ha en läsbar tatuering gjord före 3 juli 2011.
– Hunden måste även ha en giltig vaccination mot rabies och fått sitt EU-pass i samband med denna vaccination.
För att resa med sin hund till Tyskland behöver man se till att:
1. Hundens identitet är tydligt märkt genom antingen ett ISO-mikrochip eller en läsbar tatuering som gjordes innan 3 juli 2011.
2. Hunden har fått en aktuell vaccinering mot rabies och har ett EU-pass som utfärdas vid samma tidpunkt som vaccinationen.
3. Man kan visa upp dessa dokument vid gränskontroller för att bevisa att hunden uppfyller de nödvändiga kraven för inresa till Tyskland.
När man reser med hund är det viktigt att tänka på några saker
Om du planerar att resa med ditt husdjur till ett annat land eller ta med dig ett utländskt djur till Sverige, finns det vissa saker du måste se till att ordna i god tid. Först och främst behöver ditt djur vara id-märkt och ha en giltig vaccination mot rabies. Det är också viktigt att skaffa ett pass för ditt djur och anmäla det hos tullen innan resan. Genom att följa dessa regler kan du säkerställa en smidig och laglig transport av ditt älskade husdjur över gränserna.
Om man inte har pass i Tyskland, vad händer då?
Svenska medborgare behöver inget visum till Tyskland. Men vid inresa och vistelse i Tyskland måste de kunna styrka sin identitet med ett giltigt pass eller ett nationellt svenskt id-kort utfärdat av Polisen. Körkort eller ID-kort utfärdat av bank, post, företag eller myndighet gäller inte som identitetshandling.
Länder som kräver avmaskning av hund:
Avmaskning är obligatorisk för hundar som reser till Finland/Åland, Irland, Storbritannien och Malta. Det krävs ingen avmaskningsbehandling om hunden reser direkt mellan dessa länder.
P.S. Glöm inte att kontrollera de specifika reglerna för varje land innan du reser med din hund.
När hunden reser ragg betyder det att den är arg eller hotfull
Om din hund reser ragg är det oftast ett tecken på att den känner sig hotad eller osäker. Det kan vara en indikation på aggression och otrygghet hos hunden. När en hund visar detta beteende är det viktigt att ta det på allvar och försöka förstå vad som orsakar reaktionen. Att ignorera eller bagatellisera detta beteende kan leda till ökade problem och risker för både människor och andra djur.
Det finns flera faktorer som kan bidra till att en hund reser ragg, såsom dålig socialisering, tidigare trauman eller bristande lydnadsträning. Det är därför viktigt att ägaren tar ansvar för sin hunds välbefinnande genom att söka professionell hjälp om behovet uppstår.
Att hantera situationen med en aggressiv eller otrygg hund kräver tålamod, kunskap och konsekvens i träningen. Genom positiv förstärkning och belöningsbaserad träning kan man gradvis arbeta med att minska stressnivån hos hunden samt stärka dess självförtroende.
Kom ihåg att varje individuell situation kräver unika lösningar, så det bästa sättet framåt är ofta genom samråd med en erfaren tränare eller beteendespecialist inom området.
En hundförsäkring inkluderar följande: vad, ingår, i, en, hundförsäkring
En hundförsäkring är en typ av försäkring som täcker kostnader för veterinärvård när din hund blir sjuk eller skadad. Det innebär att du kan få ersättning för undersökningar och behandlingar som din hund behöver. Utöver detta kan du även välja att inkludera en livförsäkring i försäkringen, vilket ger dig möjlighet till en engångsersättning om din hund skulle avlida innan den når en viss ålder. Livförsäkringen kan ge ekonomisk trygghet vid oväntade situationer och hjälpa till med eventuella begravningskostnader eller andra utgifter i samband med ditt husdjurs bortgång. Att ha en hundförsäkring kan vara ett bra sätt att skydda både dig själv och din fyrbenta vän mot ovälkomna ekonomiska överraskningar.