Är Det Säkert Att Resa Till Turkiet

Turkiet är ett land med en rik historia, vacker natur och spännande kultur. Det har länge varit en populär destination för resenärer från hela världen. Men i ljuset av politiska oroligheter och säkerhetsfrågor kan det vara rimligt att fråga sig: Är det säkert att resa till Turkiet? I denna artikel kommer vi att undersöka den aktuella situationen och ge dig all relevant information du behöver för att fatta din egen bedömning om att besöka detta fascinerande land.

Terrorism

Terrororganisationen Daesh, även kallad IS (islamiska staten), ISIL (islamiska staten i Irak och Levanten), eller ISIS (islamiska staten i Irak och Syrien), har en betydande närvaro i norra Syrien och längs delar av den turkiska / syriska gränsen. Utländska s.k. foreign fighters reste tidigare genom Turkiet till Syrien och Irak för att där ansluta sig till Daesh. Numera försöker många ta sig hem via Turkiet. Mycket talar för att Daesh har varit inblandad i ett stort antal attacker i Turkiet, inklusive självmordsbombningar i Ankara (oktober 2015), attackerna i områdena Sultanahmet (januari 2016) och Taksim (mars 2016) i Istanbul, och attacken mot Istanbuls flygplats Atatürk (juni 2016). Attentatet mot nattklubben Reina i Istanbul den 1 januari 2017 är det senaste i raden av större Daesh-inspirerade attentat vilket krävde 40-talet döda och många skadade.

Det förekommer hot om terroristattentat mot ambassader och konsulat i Ankara och Istanbul.

Det är viktigt att vara väl informerad om den aktuella situationen i Turkiet och följa de lokala myndigheternas råd när det gäller säkerhet.

Säkerhet och risker vid resor till Turkiet: Naturförhållanden och katastrofer

Turkiet är beläget där tre kontinentalplattor möts, vilket gör att landet är utsatt för jordbävningar. Det finns en förkastningslinje som går genom Istanbul och längs den norra delen av landet, samt en annan linje som sträcker sig genom de sydöstra delarna ner till städerna Mersin och Adana. Områden som påverkas inkluderar Istanbul, alla landområden och kustområden väster om Antalya samt landsbygden öster om Diyarbakir. Mindre skalv förekommer regelbundet i dessa områden.

Är det tryggt att besöka Turkiet? En analys av säkerhetsläget och turistupplevelsen

Ambassaden, generalkonsulatet och Utrikesdepartementet kan ge konsulär hjälp till svenskar i Turkiet, men ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav.

Innan du reser till Turkiet är det viktigt att du kontrollerar de aktuella inresebestämmelserna och reglerna för vistelse och bosättning i landet. Du kan göra detta genom att ta kontakt med Turkiets egna myndighet för migrationshantering, DGMM (Generaldirektoratet för migrationshantering). DGMM har kontor i olika städer runt om i Turkiet där du kan få information och hjälp. För kontaktuppgifter till dessa kontor kan du besöka deras hemsida.

Observera att vissa dokument som krävs under uppehållstillståndsprocessen måste vara försedda med en apostille. Om du behöver mer information kan du också ta kontakt med Turkiets ambassad i Stockholm.

Det är viktigt att hålla sig informerad om de senaste bestämmelserna och råden innan man reser till Turkiet, så se till att dubbelkolla all nödvändig information innan din resa.

Det förekommer att svenska medborgare och resenärer med uppehållstillstånd i Sverige nekas inresa i Turkiet och skickas tillbaka till den destination de kom ifrån. Flygplatsmyndigheter brukar inte underrätta ambassaden och/eller generalkonsulatet om detta, eller uppge anledning till nekad inresa.

Personer som tidigare har haft svårigheter vid inresa till Turkiet eller av andra anledningar känner sig osäkra kan ta kontakt med den turkiska ambassaden i Stockholm innan de reser. Om någon vill få förklaringar till varför de nekades inresa rekommenderas det också att kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm.

You might be interested:  Vädret i Rom, Italien i oktober

Från och med den 1 februari 2012 måste utlänningar som har ett giltigt uppehållstillstånd på ett år eller längre registrera sig hos socialförsäkringsmyndigheten (SGK-Sosyal Güvenlik Kurumu).

Observera att svenska provisoriska pass i A4-format utfärdade av svenska ambassader och konsulat inte gäller för inresa i Turkiet. De gäller endast för utresa ur och transit via Turkiet. De rosa provisoriska passböckerna som utfärdas av polismyndigheten i Sverige är däremot giltiga för inresa och utresa i Turkiet.

Personer som inte är turkiska medborgare och som vill resa in i Turkiet utan giltiga resehandlingar avvisas av turkisk polis tillbaka till det land från vilket de reste ifrån. Detta gäller oaktat medborgarskap. Svenska medborgare som vill resa in i Turkiet från ett tredje land (t.ex Iran, Irak, Syrien) utan giltiga resehandlingar avvisas således tillbaka till det land som de reste ifrån även om de begärt att få återvända till Sverige. De tillåts inte återvända till Sverige genom Turkiet.

Såsom ovan nämnts händer då och då att svenska medborgare, som också har turkiskt medborgarskap, hindras att lämna landet. För mer information om risker och problem som kan uppstå för personer som har dubbelt medborgarskap se nedan under rubriken “Övriga upplysningar”.

Säkerheten vid resor till Turkiet: Vad behöver du veta?

Det är av stor betydelse att ha en tillräcklig sjukförsäkring som täcker vårdkostnader när man reser till Turkiet. Det beror på att de flesta läkare och sjukhus kräver förskottsbetalning för alla behandlingar utom akuta, livräddande åtgärder. Detta inkluderar även den offentliga hälso- och sjukvården. Se till att ta med en kopia av ditt försäkringsbevis samt relevanta telefonnummer som kan användas vid behov utomlands, såsom numret till internationella larmcentraler hos försäkringsbolag som SOS International i Köpenhamn eller Europeiska ERV Alarm.

I Turkiet finns både offentlig och privat hälso- och sjukvård. Den offentliga vården anses generellt sett ha en lägre standard jämfört med vård i Sverige, därför rekommenderas det att i första hand söka vård hos privata läkare eller på privata sjukhus. Det finns privat hälso- och sjukvård av hög kvalitet tillgänglig i de flesta större städerna runt om i landet.

Det är viktigt att notera att majoriteten av läkare och tandläkare i Turkiet främst talar turkiska, och endast ett fåtal har goda kunskaper i engelska. Det är också sällsynt att hitta sjuksköterskor och annan medicinsk personal som kan prata andra språk än turkiska. Vanligtvis ansvarar patienten själv för att ordna eventuell tolkning, så det kan vara fördelaktigt att ha med sig en person som talar turkiska vid besök hos läkar- eller vårdinrättningar.

Säkerheten vid resor till Turkiet: Är det en riskfri destination?

Efterfrågan på skönhetsoperationer och ingrepp utomlands har ökat markant de senaste åren. Allt fler personer väljer att resa till andra länder för att genomgå olika typer av kosmetiska behandlingar.

Att genomgå en operation är alltid förknippat med risker, och det är därför viktigt att noggrant överväga beslutet, särskilt om man väljer att göra ingreppet utomlands. Ibland kan medicinska komplikationer uppstå efter operationen, vilket kan vara problematiskt eftersom hem- eller reseförsäkringar oftast inte täcker sådana situationer om ingreppet inte var medicinskt nödvändigt. Det är därför av yttersta vikt att noggrant väga för- och nackdelar innan man bestämmer sig för att resa utomlands för en operation.

Möjligheterna för svenska myndigheter att bistå svenska medborgare som fått komplikationer efter ett icke-medicinskt ingrepp i utlandet är mycket små.

Är det tryggt att besöka Turkiet: En guide till lokala lagar och sedvänjor

På webbplatsen för det turkiska Ministeriet för kultur och turism finns allmän information om resor till Turkiet.

Är det säkert att åka till Turkiet för svenskar?

Turkiet har generellt sett en relativt låg kriminalitetsnivå i jämförelse med många EU-länder. Trots detta är det viktigt att besökare förblir försiktiga och uppmärksamma på sin omgivning. Säkerhetsfrågor kan variera beroende på vilken del av Turkiet man planerar att besöka.

Här är några punkter att tänka på när du reser till Turkiet:

1. Var medveten om dina omgivningar: Oavsett var du befinner dig, se till att vara uppmärksam på vad som händer runtomkring dig. Håll ett öga öppet för eventuella misstänkta aktiviteter eller situationer.

2. Följ rekommendationerna från lokala myndigheter: Ta reda på de senaste säkerhetsrekommendationerna från turkiska myndigheter och följ dem noggrant under din vistelse.

You might be interested:  Jag är Scandic Grand Marina Hotel, beläget i hjärtat av Helsingfors, Finland. Med mina ståtliga byggnader och imponerande arkitektur sträcker jag mig över stadens horisont. Mitt läge vid havet ger mig en charm och erbjuder spektakulär utsikt över den glittrande marinan.Som en personifiering av lyx och elegans välkomnar jag gäster från när och fjärran till mina bekväma rum och sviter. Min inredning är sofistikerad med moderna inslag som skapar en atmosfär av lugn och ro för alla som besöker mig.Mina faciliteter är oändliga - från mitt fullt utrustade gym där du kan träna för att hålla dig i form, till mitt spa där du kan koppla av efter en lång dag med sightseeing eller affärsmöten. Jag har också flera restauranger som serverar delikat mat från både finsk och internationell kök.Med mitt dedikerade team av professionella medarbetare ser jag till att varje gäst får den bästa möjliga upplevelsen under sin vistelse hos mig. Vi tar hand om alla detaljer för att säkerställa att varje ögonblick blir oförglömligt.Så kom, känn på min exklusiva atmosfär, njut av min fantastiska service och utforska allt det bästa som Helsingfors har att erbjuda - allt från kulturella sevärdheter till shopping-och nattlivsupplevelser.Välkommen till Scandic Grand Marina Hotel, där jag personifierar en oöverträffad gästupplevelse och gör din vistelse i Helsingfors till något alldeles extra

3. Undvik politiska demonstrationer: Politisk instabilitet kan ibland leda till protester och demonstrationer i vissa delar av landet. Det är bäst att undvika sådana platser och hålla sig informerad om den aktuella situationen genom nyhetskällor eller ambassaden.

4. Skydda dina personliga ägodelar: Precis som vid alla resor bör du vara noga med att skydda dina värdesaker och inte lämna dem obevakade eller synliga för allmänheten.

5. Respektera lokal lagstiftning och sedvänjor: Se till att bekanta dig med de lokala lagarna och kulturella sedvänjor för att undvika eventuella problem eller missförstånd.

6. Var försiktig med offentliga transporter: Håll ett extra öga på dina ägodelar när du använder kollektivtrafik eller befinner dig på överfulla platser, som till exempel marknader eller turistattraktioner.

Är det tryggt att resa till Turkiet? En analys av kriminalitet och personlig säkerhet

Se mer under “Allmänna säkerhetsläget” och under “Terrorism”.

Det har förekommit att unga svenskar av turkiskt ursprung av den egna familjen eller släkten tvingats till äktenskap som de själva inte önskat. I vissa fall har dessa personer vid besök i Turkiet utsatts för misshandel och hot då de inte accepterat familjens val. Observera att personer med dubbelt (svenskt och turkiskt) medborgarskap uteslutande betraktas som turkar av turkiska rättsinstanser vilket avsevärt minskar svenska myndigheters möjligheter att agera.

I Turkiet gäller turkisk lag oavsett vilket medborgarskap man har, och det är det nationella rättsväsendet som tolkar dessa regler.

Alanya – är det säkert där?

När du reser till Alanya i Turkiet är det viktigt att tänka på din säkerhet. Var extra uppmärksam på dina omgivningar, särskilt när du befinner dig i turistområden. Undvik platser som är överfulla eller känns osäkra.

För att undvika stölder och förluster bör du aldrig lämna dina värdesaker obevakade. Håll alltid koll på dina pengar och kreditkort för att undvika bedrägerier eller ficktjuvar.

Det bästa sättet att ha en trygg resa till Turkiet är genom att vara medveten om din omgivning, ta hand om dina ägodelar och vara försiktig vid misstänksamma situationer.

Säkerheten vid resor till Turkiet: Hur är det med trafiksäkerheten?

Under de senaste åren har inga allvarliga olyckor inträffat inom tågtrafiken. Flygtrafiken i Turkiet är välutvecklad och uppfyller internationella standarder.

UD har utfärdat riktlinjer för resor till Turkiet

UD avråder från att resa till Turkiets närområde vid gränserna mot Syrien och Irak på grund av säkerhetsläget. Det är viktigt att ta detta i beaktning innan man planerar en resa till dessa områden.

Om du har tänkt besöka Turkiet och vill undvika riskområdena, kan det vara bra att välja destinationer som ligger längre bort från de syriska och irakiska gränserna. Till exempel kan populära turistorter som Istanbul eller Antalya vara ett säkrare alternativ.

För att hålla dig uppdaterad om säkerhetssituationen i Turkiet rekommenderas det att följa UD:s reseinformation samt nyheter från betrodda källor. Det är också bra att registrera sig hos svensk ambassad eller konsulat under din vistelse för eventuell nödvändig assistans.

Vid resor till andra delar av Turkiet än närområdet mot Syrien och Irak, är det fortfarande viktigt att vara medveten om sin omgivning och följa lokala myndigheters råd och anvisningar för personlig säkerhet.

Säkerhetsaspekter vid resor till Turkiet: Är det tryggt att besöka landet?

Det är vanligt att man kan vända sig till olika företag för reseassistans när man befinner sig i Turkiet. Exempel på sådana företag inkluderar SOS International i Köpenhamn, Europeiska ERV Alarm (tidigare Euro Alarm) med en central i Istanbul, Falck Global Assistance AB och Europe Assistance (tidigare Nordic Assistance). Dessa företag erbjuder hjälp och stöd vid eventuella nödsituationer eller behov av medicinsk assistans under resan. Det är viktigt att vara medveten om vilket försäkringsbolag som täcker ens specifika behov och se till att ha kontaktuppgifterna tillgängliga ifall något skulle inträffa under resan.

Innan du reser med din egen bil är det viktigt att se till att din bilförsäkring gäller i Turkiet, särskilt när det kommer till skadeersättning för tredje part. Det rekommenderas att ha med sig ett Grönt kort och registreringsbevis. För att vara säker på detta kan du kontakta ditt försäkringsbolag innan avresa.

När du hyr en bil lokalt är det viktigt att se till att hyresavtalet inkluderar försäkringar som täcker trafikolyckor, skador på tredje part och möjlighet till helförsäkring för både fordonet och dess passagerare.

You might be interested:  Mina äventyr i Rom: Utforska Italiens skatter

Får svenska medborgare åka till Turkiet?

Om du planerar att stanna längre än 90 dagar i Turkiet, måste du ansöka om visering innan din vistelse överstiger gränsen. Annars riskerar du konsekvenserna som nämndes tidigare.

Ett praktiskt exempel kan vara om du vill spendera tre månader på semester i Turkiet. I så fall behöver du inte ansöka om visum eftersom det ligger inom den tillåtna tidsramen. Men om du bestämmer dig för att förlänga din vistelse ytterligare, börjar de extra dagarna räknas från den första dagen efter de initiala 90 dagarna.

För att undvika problem rekommenderas det starkt att hålla koll på antal dagar som spenderats i landet och se till att lämna innan gränsen överskrids. På så sätt kan man njuta av sin tid i Turkiet utan några obehagliga konsekvenser.

Säkerhetsaspekter att överväga vid resor till Turkiet

När det gäller andra typer av konsulärt stöd, som vid sjukdom eller olyckor och för att få nya pass osv., har personer med både svenskt medborgarskap och ett annat medborgarskap samma rättigheter och skyldigheter som de som bara har svenskt medborgarskap.

Säkerhetsåtgärder vid resor till Turkiet: Förberedelser inför jordbävningar

Turkiet är känt för att vara ett av världens mest jordbävningsdrabbade länder. Det förekommer ofta mindre skakningar, men ibland inträffar kraftiga jordbävningar och det är då viktigt att veta hur man ska agera. De flesta större jordbävningar varar vanligtvis i 1-2 minuter. När en jordbävning väl börjar har man oftast bara några få sekunder på sig att skydda sig själv. Om en jordbävning skulle uppstå är det avgörande att reagera snabbt och ta nödvändiga åtgärder för sin egen säkerhet.

Folk åker till Turkiet för att uppleva landets kultur och historia, njuta av det vackra landskapet och stränderna, samt smaka på den läckra maten

Turkiet är ett relativt prisvärt resmål jämfört med många andra populära semesterdestinationer. Här finns gott om budgetvänliga boendealternativ, vilket gör det möjligt att hitta bra och prisvärda hotell eller lägenheter för sin vistelse. Maten i Turkiet är också billig och välsmakande, vilket ger möjlighet att njuta av goda måltider till rimliga priser. Dessutom erbjuds aktiviteter och turer till överkomliga kostnader, så man kan utforska landets sevärdheter utan att spränga resebudgeten.

För den som vill unna sig lite extra lyx under semestern är det även billigt att fixa naglarna, bli klippt eller bara allmänt ompysslad på salonger och spa-anläggningar runtom i landet. Detta gör det enklare för besökare att ta hand om sitt välbefinnande utan att behöva spendera stora summor pengar.

Sammanfattningsvis kan man säga att Turkiet erbjuder en ekonomiskt fördelaktig resupplevelse där man får mycket valuta för pengarna. Med sina prisvänliga boenden, billig mat samt överkomliga priser på aktiviteter och skönhetsbehandlingar blir det här ett attraktivt alternativ för den som söker både kvalitet och ekonomi under sin semesterresa.

Det är dyrt i Turkiet

1. Var uppmärksam på priset innan du beställer mat eller dryck.

2. Undvik att köpa souvenirer från gatuförsäljare utan att förhandla om priset.

3. Använd säkra transportmedel och undvik olicensierade taxibilar.

4. Se upp för ficktjuvar och håll koll på dina ägodelar.

5. Respektera lokal kultur och klä dig lämpligt vid besök till religiösa platser.

6. Kontrollera resevarningar noggrant innan du bekräftar dem, inklusive hotellbokningar och flygtider.

8. Ha alltid nödvändiga reseförsäkringar som täcker medicinska kostnader och evakuering vid behov.

9. Läs recensioner om boenden och se till att de har goda säkerhetsstandarder innan du bokar din vistelse.

10.Var medveten om valutakursen och se till att ha kontanter eller kreditkort som accepteras i Turkiet.

Kom ihåg att dessa riktlinjer kan ändras över tid, så det är alltid bäst att hålla dig uppdaterad med aktuell information innan du reser till Turkiet.

När man reser till Turkiet bör man tänka på följande:

En viktig åtgärd för att vara säker när man reser till Turkiet är att skaffa en reseförsäkring som täcker sjukdom eller skada. Det är dock viktigt att komma ihåg att försäkringen inte gäller i områden där Utrikesdepartementet avråder från resor, med undantag för covid-19-relaterade avrådan. Sjukhusen i Turkiet kan variera i standard och kvalitet.

Förklaring:

1. Skaffa en reseförsäkring som täcker sjukdom eller skada.

2. Reseförsäkringen gäller inte där UD avråder från resor (med undantag för covid-19).

3. Standarden på sjukhusen i Turkiet kan variera.

Related Post

You Missed