Aperitivo i Rom

Mellan 19 och 21 är det tid för aperitivo för romarna, något som turister tyvärr ofta missar! Beställer du in något att dricka får du fritt äta av de tilltugg som dukats fram vid baren eller på ett bord i ett sidorum. Det är bara att vräka på och äta så mycket du orkar. Bland studenter med bräcklig ekonomi är det vanligt att man äter aperitivo som middag, då vissa barer har så mycket tilltugg att du kan äta dig proppmätt! Att "göra aperitivo" är en social institution i Italien. Man går till en bar innan middagen och startar upp smaklökarna med ett glas vin och lite tilltugg (eller äter tills man spricker om det handlar om studenter!).

aperitivo rom

Inte alla barer erbjuder aperitivo, men många g&ör det och vissa är till och med specialiserade. Kika in innan du sätter dig för att beställa, står det mat framme är det bara att beställa något att dricka och hugga in.

Tänk på: Du får ta med dig glaset och maten ut och behöver alltså inte stå och trängas inomhus.

Vårt bästa tips på aperitivo:

Freni e Frizioni: Terrasen efter Piazza Trilussa i Trastevere vid den stora gatan Lungotevere. Om du tar spårvagn nummer 8 från Torre di Argentina går du mot trafiken på Lungotevere. Innan du kommer fram till Piazza Trilussa ligger ett litet torg där du hittar Freni e Frizioni. Buss nr 271 och 280 stannar vid Piazza Trilussa. Freni e Frizioni är en gammal verkstad som byggts om till bar. Aperitivon är mycket generös och snyggt upplagd. Gå dit i tid innan det blir alltför fullt. Ett glas vin eller en öl kostar 5 euro.