Colosseum

Själva symbolen för Rom och hela det gamla Romarriket, där den romerska befolkningen under antiken underhölls med gladiatorspel. De styrande i Rom höll befolkningen lugn genom att förse den med föda och underhållning. Colosseum hade plats för 50.000 åskådare och stod klar år 80. En intressant detalj är att Colosseum under flera hundra år efter Romarrikets fall var helt överväxt av exotiska växter, vars frö kommit till Rom med alla de djur från Afrika och Asien som transporterats dit för att användas i gladiatorspelen.

Colosseum har under årens lopp skadats genom jordbävningar och på senare tid av luftföroreningar, men det är sannerligen en mäktig syn som möter dig! Om du vill gå in kostar det 11 euro (biljetten gäller även för Palatino) och var beredd på att köa… Vill du slippa kön kan det vara värt att ta en guidad tur runt själva byggnaden först, för att sedan komma in utan att behöva stå i kö. Det kostar 20 euro och görs av privata guider som står överallt utanför Colosseum. Öppettiderna är från kl. 9.00 tills när det börjar bli mörkt.

Biljetter & öppettider: Inträdet kostar 12 euro (gäller även för Palatino och Forum Romanum), gratis för personer under 18 år. Vi rekommenderar verkligen att köpa biljetterna online, för att undvika de enorma köerna som ibland uppstår. Enbart 3000 personer får befinna inne i Colosseum samtidigt. Räkna alltså med att köa, även om du köpt biljett online i förväg!

Triumfbågen bredvid Colosseum är Konstantinbågen, som uppfördes år 315 till minne av kejsare Konstantins seger över Maxentius några år tidigare.

Biljetten till Colosseum kostar 12 euro (april 2016) och gäller även för Palatino (se nedan). Ett tips är att köpa biljetten vid Palatino istället för vid Colosseum för att undvika köerna.

Forum Romanum

Forum Romanum är de enorma utgrävningar som ligger mellan Colosseum och Piazza Venezia. Forum Romanum är det största och äldsta av alla forum som utvecklades under 900 år, från en etruskisk kyrkogård ca 700 år f.Kr till Romarrikets verkliga maktcentrum med domstolar, kontor, kyrkor och tempel i väldiga marmorbyggnader. Idag återstår naturligtvis bara ruiner, men det är mäktigt att vandra runt i historien och det är dessutom gratis. Missa inte att gå upp på terrassen på Capitolino, där de flesta av Roms kejsare och viktiga personer blickat ut, för att se hela forumet från ovan med Colosseum i bakgrunden.

Fori Imperiali

Runt Forum Romanum (på andra sidan Via dei Fori Imperiali) finns ett antal andra antika forum att besöka. Foro di Traiano är det yngsta forumet, som byggdes på 200-talet. I mitten finns en stor pelare bevarad, Colonna di Traiano. Annars är detta forum i ganska dåligt skick. Mercati di Traiano är vad som kan liknas vid ett antikt köpcenter i tre våningar.

You might be interested:  Trastevere

Foro di Augusto började anläggas 42 f.Kr på order av Augustus. Utmärkande för forumet är tempelkolonnerna, varav tre står kvar sedan antiken (de andra är efterkonstuerade). En stor del av Foro di Augusto ligger under Via dei Fori Imperiali, den stora gatan från Colosseum till Piazza Venezia som Mussolini lät bygga 1933.

Bredvid Foro di Augusto ligger Foro di Nerva, som också till stor del är övertäckt av Via dei Fori Imperiali. Man kan emellertid se en del av ett antikt tempel, som var intakt fram till 1600-talet, när påve Paul V behövde marmor till andra projekt.

Slutligen ligger i området nedanför Capitolino (på samma sida som Forum Romanum) Foro di Cesare, som byggdes av Julius Caesar. Detta forum är dock inte öppet för allmänheten, men man kan se det från Via Fori dei Imperiali.

Palatino

Enligt legenden föddes Rom på kullen Palatino, ovanför Forum Romanum. Det var här som tvillingarna Remus och Romolus växte upp med sin styvmor, en varghona, efter att ha blivit övergivna av sina riktiga föräldrar Rhea Silvia, en latinsk prinsessa, och krigsguden Mars. Romulus mördade så småningom sin bror Remus i en maktkamp och grundade år 753 f.Kr staden Rom, av vilken han blev den förste kungen.

Från Palatino har du några av de bästa utsikterna över det antika Rom och detta var det trendigaste kvarteret att bo i under antiken, Roms Östermalm… Största delen av Palatino utgörs av ett stort komplex (idag ruin) som upprättades för kejsare Domitianus och användes som kejserligt palats i över 300 år. Komplexet bestod också av Domus Flavia (kejsarens privata residens), Domus Augustana-palatset och en privat stadium. Domus Augustana är den ruin som du kan se nere från Circo Massimo (som ligger nedanför Palatino. I den del av Palatino som heter Orti Farnesiani (norra delen av Palatino) hittar du Roms grundare Romulus hus och precis i närheten även Augustus bostad samt hans fru Livias hus, som är en av de bäst bevarade byggnaderna på Palatino.

You might be interested:  Nöjen & Restauranger i Rom

På Palatino ligger också Museo Palatino. Biljetten kostar 12 euro och gäller även för Colosseum. Öppnar kl. 9.00 och stänger när det börjar bli mörkt.

Tänk på att skaffa en karta för att mer exakt se var alla ruiner och byggnader befinner sig.

Circo Massimo

Circus Maximus tog under sina glansdagar in 200.000 åskådare. Idag återstår i stort sett enbart en stor gräsplan, men under antiken var det Roms största stadium och här hölls tävlingar med häst och vagn (som alla sett i filmen The Gladiator). Längs den 600 meter långa banan stod mängder av statyer och kolonner. År 10 f.Kr lät Augustus resa en stor obelisk från Egypten vid Circus Maximus, som senare flyttades och nu kan ses på Piazza del Popolo. Eftersom i stort sett ingenting av Circus Maximus har bevarats är det ärligt talat mest slöseri med tid att gå dit.

Domus Aurea

“Det gyllene huset”, Domus Aurea, ansågs vara det mest galna projekt som Rom skådat. Kejsar Nero lät starta bygget efter en stadsbrand år 64, som ödelade stora delar av Rom. Domus Aurea var ett enormt palats med fasader täckta av guldblad. Det sträckte sig över de tre kullarna Oppio, Palatino och Celio och var fyra kvarter stort. Alla rum, bad och terrasser i och runt jättepalatset var dekorerade med guld, silver och ädelstenar, med fresker och mosaiker (varav vissa finns kvar idag) och runt omkring anlades parker, fruktträdgårdar och vingårdar. Men bara några år efter det att palatset stod klart dog kejsare Nero (år 68) och bygget förstördes nästan helt av efterträdarna. Idag kan man inte se mycket av Domus Aurea, men utgrävningar pågår hela tiden och nya upptäckter med dem. Däremot finns en del statyer från palatset bevarade bl.a. på Museo Capitolino och Museo Altemps. Att besöka Domus Aurea kan vara lite knepigt, då man måste förboka en guidad tur. Bokningen kostar 2 euro och inträdet 10 euro. Boka kan du göra här.

Capitolino

Capitolino är kullen som ligger bakom Vittorio Emanuele-monumentet vid Piazza Venezia. För att komma upp tar du trappan Cordonata di Michelangelo från Piazza San Marco (torget bredvid Piazza Venezia, där alla bussarna avgår ifrån). Väl uppe hamnar du på Piazza del Campidoglio, designat av Michelangelo, men anlagt med 400 års försening. Piazza del Campidoglio inramas av tre palats. Till vänster Palazzo Nuovo, till höger Palazzo dei Conservatori och rakt fram Palazzo Senatorio. Alla fasader är gjorda av Michelangelo. Under antiken låg ett tempel (Tempio di Juno Moneta) på Capitolino, men det är numera överbyggt av en kyrka, Chiesa Santa Maria in Aracoeli från 700-talet. Föremålen på Capitolino härstammar från olika tidsepoker och platser. Lejonen nedanför trappan kommer t.ex. från det antika Egypten, statyerna ovanför trappan räddades från det judiska ghettot på 1500-talet. Bronsstatyn i mitten av torget är kejsar Marcus Aurelius. Runt vänstra hörnet på Palazzo Senatorio finns en liten staty av Remus och Romulus (Roms grundare) och bakom palatset hittar du terrassen, från vilken du kan se Forum Romanum från ovan.

Palazzo Senatorio (rakt fram) är idag säte för Roms kommunstyrelse.

You might be interested:  Sevärdheter i Rom

Palazzo dei Conservatori (till höger) och Palazzo Nuovo (till vänster) utgör Musei Capitolini. Museerna grundades 1471 och är världens äldsta musser för allmänheten. På Musei Capitolini finns några av det antika Roms mest värdefulla föremål och framförallt skulpturer, samt verk av t.ex. Titian, Rubens och van Dyck. Öppettiderna är 9.30-19.30 varje dag. Inträdet kostar 12 euro, men det kan vara lite dyrare beroende på om det pågår någon särskild utställning.

Tänk på: Biljettluckorna stänger kl. 18.30

Via Appia Antica

Gatornas gata? Ja, det kan man väl säga. Eller i varje fall gatornas drotting, som romarna sa. Gatan ledde från Rom ända till Brindisi i södra Italien på kusten mot Adriatiska havet och dess första etapp började byggas år 312 f.Kr. En del av orginalgatan finns kvar och på söndagar stängs trafiken delvis av och då passar det bra att utforska den spikraka vägen till fots eller med cykel. Längs vägen finns bl.a. ett antal katakomber.

Catacombe di San Callisto är de största och blev på 200-talet den romerska kyrkans officiella gravplats. Här finns därför ett helt gäng martyrer samt 16 av de första påvarna begravda. Katakomberna är ca 2 mil långa. Inträdet kostar 8 euro och öppettiderna är 9.00 till 12.00 och 14.00 till 17.00. Stängt varje onsdag samt i januari och februari.

Efter San Callisto på Via Appia Antica ligger Catacombe di San Sebastiano och Basilica di San Sebastiano från 400-talet. Inträde 8 euro och öppettiderna är 9.00 till 16.30 och måndag till lördag. Stängt i december.

Hitta dit: Buss 118 från tunnelbanestationerna Colosseo eller Circo Massimo.

Area Sacra di Largo Argentina

Vid Largo Argentina hittades på 1920-talet några antika tempel nära platsen där Julius Caesar mördades. Templen är inte öppna för allmänheten, men man kan titta på dem från gatan ovanför. Det är emellertid ingen överväldigande syn och utgrävningen fungerar idag mest som en bostad för många av Roms herrelösa katter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed