Trastevere

Trastevere

Namnet Trastevere kommer från latinets Trans Tiberim och betyder på andra sidan Tibern, vilket är helt logiskt eftersom Trastevere ligger just på andra sidan Tibern. Stadsdelen fanns redan under antiken, men räknades då som en egen stad. Kvarteret är mycket pittoreskt, med ett myller av smala gator och många små piazzor och kyrkor.

Även om det finns många kyrkor att besöka rekommenderar vi ändå att du håller dig utomhus så mycket som möjligt när du är i Trastevere. Stadsdelens charm ligger just i gatulivet och de udda butikerna, de stora antalet mysiga små restauranger och barer med sina uteserveringar, som liksom är själva sinnebilden av Italien. Trastevere är en höjdare du inte får missa!

Piazza Santa Maria in Trastevere: Det stora torget mitt i Trastevere med en härlig blandning av turister, artister, utbytesstudenter, infödda romare och uteliggare. Ett livfullt torg även på kvällarna.

Basilica di Santa Maria in Trastevere: Kyrkan som ligger i ovanstående torgs ena hörn och som ska ha funnits där sedan 200-talet, även om den fick sitt nuvarande utseende år 1138. Ta en titt in när du ändå går förbi, det är en av de vackraste kyrkorna i Rom!

Isola Tiberina

Denna ö i Tibern mellan Trastevere och Ghetto sägs vara världens minsta bebodda. En av de två som bor där är en konstnär vid namn Joseph Kosuth. På ön finns bl.a. ett tempel och ett sjukhus. Om du går till fots till Trastevere kan du ta vägen över ön.

Villa Sciarra

En vacker park mellan Trastevere och Monte Verde med en bra utsikt över Rom om du går allra längst in. Buss 44 från Piazza Venezia/Trastevere eller nr 75 från Termini/Trastevere. Hållplatsen heter Calandrelli.Dockmannen i Trastevere

Känd bland befolkningen i Trastevere är Dockmannen, som bor överst i ett hus vid Piazza Tavani Arguati (vid Via della Lungaretta, Trasteveres huvudstråk). Ofta hänger han ut sina dockor från fönstren i sin lägenhet. Har du tur kanske just när du råkar passera...

Gianicolo

Gianicolo är enligt oss en av Roms vackraste platser. Ovanför Trastevere sträcker sig Gianicolo-kullen hela vägen till Vatikanen. Det var här som ett av de hårdaste slagen under Italiens enande ägde rum, när Garibaldi 1849 försvarade Rom från franska trupper som kommit för att återställa påvens makt. Längst upp på Gianicolo ligger Piazzale Guiseppe Garibaldi med ett stort monument över Garibaldi samt en av Roms bästa utsiktsplatser. Om du går i riktning mot Vatikanen förbi det stora vita huset (som är det finländska institutet) är utsikten ännu bättre. En klar dag är det otroligt vackert! Ett tips är att komma dit tidigt på morgonen eller vid solnedgången för att uppleva max effekt. Missa inte heller baksidan av torget, varifrån du ser Peterskyrkans mäktiga kupol. Bakom de två barerna spelas det dockteater för barnen på kvällar och helger. Ta buss nr 870 från Via Paola i slutet av Viale Vittorio Emanuele i Centro Storico eller buss 115 från Trastevere. Du kan även gå upp till fots om du tar trapporna från Vicolo della Frusta nere i Trastevere alternativt följa vägen från Vatikanen.

Specialerbjudanden på hotell i Rom