Runt Stazione Termini

Sevärdheter runt Stazione Termini

Piazza della Repubblica

Spanska trappan får väl tävla tillsammans med Fontana di Trevi om att vara Roms näst populäraste sevärdhet efter Colosseum. Fast egentligen heter trappan inte alls Spanska trappan utan Scalinata della Trinità&xnbsp;dei Monti, eftersom den leder upp till kyrkan Trinità dei Monti. Trappan ligger vid Piazza di Spagna, där Via Condotti kommer upp från Via del Corso. Bygget av Piazza di Spagna (1725) och Spanska trappan finansierades med pengar från Frankrike men torget fick sitt namn efter den spanska ambassaden som ligger intill. Trappan byggdes för att det förmögna folket som bodde på höjden ovanför torget lätt skulle kunna ta sig ner, eftersom platsen var en samlingsplats för de rika romarna. Traditionen att sitta på trappan och kolla in folk har sina rötter i 1700-talets sammankomster här, som först och främst gick ut på att visa upp sig och hoppas på att någon fin konstnär skulle få syn på dig och erbjuda modelljobb.

Piazza Vittorio (Piazza Vittorio Emanuele II)

Området runt Piazza Vittorio Emanuele II var förr ett nedslitet och inte helt säkert område som många romare undvek. Idag är det ett livfullt och ganska kul kvarter, där väldigt många av Roms budgethotell är belägna. Det är ett multikulturellt området där du kan kan äta etnisk mat från världens alla hörn. I augusti varje år anordnas här en filmfestival utomhus (Notti di Cinema a Piazza Vittorio). Runt torget finns ofta marknadsstånd och Nuovo Mercato Esquilino på Via Principe Amedeo (parallellgata norr om torget) är Roms största matmarknad med produkter från Asien, Afrika och Italien såklart. Missa inte heller att gå in i varuhuset MAS i ena änden av torget. Du kommer förmodligen inte att handla något, men det är kul att se hur en en affär full (med betoning på full) med varor kan se ut. Runt Piazza Vittorio Emanuele II ligger även det kinesiska kvarteret där du bl.a. kan handla billiga läderskor (se Shopping i Rom).

Basilica di Santa Maria Maggiore

Basilica di Santa Maria Maggiore är en av Roms fyra huvudkyrkor (de andra är Peterskyrkan, San Paolo Fuori le Mura och San Giovanni in Laterano) som ligger precis söder om Stazione Termini (ta Via Gioberti från Terminis södra utgång). Själva kyrkan är från 400-talet men fasaden byggdes på 1700-talet. Inne i kyrkan kan du se mosaiker från 400-talet, som föreställer bibliska scener och anses vara de viktigaste mosaiker i Rom från den tiden. På utsidan är kyrkan faktiskt ganska ful, så gå in och beundras istället.

Monti

Monti är ett mysigt kvarter i närheten av Colosseum som du hittar på vänster sida av Via Cavour (tunnelbanestationen Cavour) om du ansiktet upp mot Stazione Termini. Det är ett intimt kvarter, som många missar, med mysiga restauranger och en del barer. Under dagen finns här många affärer med ganska udda sortiment, om än tämligen dyrt. Under antiken och medeltiden kallades kvarteret för La Suburra och var mycket livfullt och högljutt, men smutsigt och mycket illaberyktat för sin lössläppta och vildsinta befolkning. Det store Caesar växte upp i La Suburra.

Specialerbjudanden på hotell i Rom