Restauranger i Rom

Det finns naturligtvis hur många valmöjligheter som helst och även om det internationella köket i Rom kanske inte kan jämföras med det i andra storstäder, behöver du inte vara nervös för att du ska sakna något. Och är du i Italien är det vårt varmaste tips att faktiskt äta italienskt... Rent generellt kan man säga att många av restaurangerna runt Stazione Termini håller lite lägre kvalitet än i andra delar av Rom. Även runt de stora turiststråken i centrum (t.ex. vid Piazza Navona) kan ibland vissa restaurangen ta väl mycket betalt i förhållande till kvaliteten på maten. Undvik alltid fasta "turistmenyer".

Pizza: Pizza äter man "hög" (alta) eller "låg" (bassa). Den höga pizzan är den äkta och kommer från början från Neapel. Den låga varianten kallas även pizza romana, romersk pizza och det är en evig diskussion vilken som är godast. Äter du pizza i turistområdena är pizzan emellertid oftast av den låga varianten (alternativt kan du välja vilken variant du vill ha).

Ett tredje sätt att köpa pizzan på är i lösvikt, s.k. pizza al taglio. Du väljer vilka sorter du vill ha över disk (pizzan ligger på stora plåtar), pizzabagaren skär upp så stora bitar som du vill ha och därefter vägs pizzan för att få fram priset.

Tips: När du nu åker till Rom, prova något nytt! En fantastisk pizza med råvaror typiska från Rom är Pizza Fiori di zucca, med blommor från zucchini och ofta anjovis (alici eller acciughe).

Pasta: I Italien har alla pastarätter en ursprungsstad (pesto från Genova, tortellini från Bologna och Modena i Emilia Romagna osv.). Typiskt för romersk pasta är att man använder osten pecorino romano hellre än den för mer kända parmigiano reggiano (parmaost). Dessutom ska fläsket inte vara pancetta (sidfläsk), utan guanciale, (griskind). Notera också att vitlök eller lök inte är ingredienser i en romersk pasta. Njut av följande mer eller mindre kända, traditonella pastarätter från Rom:

Bucatini all´amatriciana: Fantastisk pastarätt gjord på tomater, guanciale (griskind) och pecorino romano.

Pasta alla carbonara: Behöver knappast presenteras, men det är i Rom du ska äta den för hemma blandas det ofta i grädde, vilket är helt fel. En Carbonara är spaghetti med guanciale, pecorino romano, ägg, salt och peppar. Det är allt och det är underbart!

Vermicelli Cacio e pepe: Vermicelli är tunn spaghetti, som i det här fallet serveras extremt enkelt med pecorino romano och svartpeppar.

Pasta alla gricia: Bucatini, spaghetti eller rigatoni med, just det, guanciale och pecorino romano.

restaurangtips rom

Pizzerior i Rom

Det finns hur många pizzerior som helst i Rom. De här fyra är våra favoriter:

Ai marmari: Det riktiga namnet är (tror vi) Panattoni, men bland romarna är den enbart känd som "Ai marmari". Enkel pizzeria där du kan sitta inne i en sal på enkla trästolar runt marmorskivebord eller ute på trottoaren i plastmöbler. Fantastisk pizza (prova Fiori di zucca) och populär bland de lokala i Trastevere. Viale di Trastevere 53 (spårvagn nr 8 från Torre di Argentina tre hållplatser).

Dar Poeta: Vicolo di Bologna 45 i Trastevere (spårvagn från Torre di Argentina två hållplatser. Gå längs Tevere, mot trafiken, till Piazza Trilussa. Där tar du Via Benedetta några meter och svänger in på Vicolo del Bologna till vänster). En liten pizzeria mitt i de gamla kvarteren i Trastevere, som är känd bland turister och inte jättemysig, men pizzan (napoletansk) är helt underbar.

Pizzeria da Baffetto: Via del Governo Vecchio 11 (sidogatan som börjar i "nedre", hörnet av Piazza Navona). Pizzeria med rötter i 60-talets röda och radikala dagar. Är detta möjligtvis en av de mest kända pizzeriorna i Rom? Må hända och med rätta i så fall, klassisk låg romersk pizza som du aldrig kan hitta hemma. Servicen är kass, men lokalen är full av historia och pizzan som sagt den bästa. Detta är en riktigt turistmagnet, så ett tips är att gå dit när andra inte äter, t.ex. kl. 15 eller 16. Annars blir det svårt att få bord.

Fariné la pizza: Via degli Aurunci i San Lorenzo. Hit kommer verkligen inga turister, eftersom pizzerian ligger i studentkvarteret San Lorenzo. Alla ingredienser är ekologiska, pizzorna är små, så man kan beställa flera och är av den höga varianten. Hit ska du komma om du gå ut och äta pizza som vanliga romare. Det är ingen direkt mysig restaurang, men stämningen är lokal, folklig och personalen är jättretrevlig. Passa dessutom på att utforska San Lorenzo.


Naturligtvis finns det massor av andra fantastiska pizzerior. Här kommer ett axplock:

La Gatta Mangiona: Via Ozanam 30 i Monteverde (buss nr 44 från Piazza Venezia). Enligt vissa den bästa pizzerian i hela Rom. Serverar pizza av den äkta varianten (se ovan) med riktig mozzarella di bufala (buffelmozzaeralla). Stängt på måndagar.

La Gallina Bianca: Via Rosmini 9 (en sidogata till Via Cavour. Om du går från Termini är det tredje gatan till höger). Pizzabagare från Neapel som har ett trettiotal pizzor att välja mellan. Serverar även annan mat, alltid tillagad enligt traditionens regler.

Belle Epoque: Via Ajaccio 11 (buss nr 38 från Termini, riktning Baseggio. Hoppa av vid hållplatsen Trieste/Gorizia). Känd för sin pizza, men även efterrätter/sötsaker från Neapel. Stängt på söndagar.

Pizzeria Il Leoncino: Via del Leoncino 28 (vid korsningen Via del Corso, Via Condotti går du in på Via della F. Borghese, sedan är det nästa gata till höger). Serverar god pizza till låga priser i en hektisk miljö.

Pizzeria Remo: Piazza Santa Maria Liberatrice 44 (buss nr 75 från Termini till Via Marmorata). Populäraste pizzerian i Testaccio med enorma pizzor till bra priser. Tips till dig som senare ska ut och festa på Via di Monte Testaccio (se Bar och disko). Högljutt och ofta fullt. Du beställer genom att fylla i lappen som servitören ger dig. Stängt söndagar.

La Soffitta: Via dei Villini vid Porta Pia (tunnelbana linje B till Policlinico. Ta Via Regina Margherita mot Via Nomentana. Via dei Villini ligger på vänster sida). En lite udda pizzeria med ganska otrevliga servitörer och ganska ful inredning, men pizzan (av hög variant) är god.

Forno Campo de'Fiori: I ena hörnet av Campo de'Fiori ligger detta ställe med grymt god pizza att ta med sig.


Tips på restauranger och kaféer i Rom

La Carbonara: Familjedriven, mysig osteria med mer än hundra år på nacken. Som namnet säger, prova på en Carbonara här. Ligger på Via Panisperna 214 mellan Stazione Termini och Piazza Venezia.

Il Bar Sotto il Mare 1: Via Santamaura 88a i Prati något nordväst om Vatikanen. Liten mysig fiskrestaurang som även serverar god pasta (naturligtvis). Il Bar Sotto il Mare 2 ligger på Via Tunisi 27 i samma kvarter.

Taverna Parione: Via di Parione 38 (i närheten av Piazza Navona. Ta Via del Vecchio Governo från Piazza Navona, sedan andra gatan till höger). Restaurang som serverar såväl pizza som andra traditionella italienska och romerska rätter.

La Taverna dei Mercanti: Piazza dei Mercanti 3 (spårvagn från Torre di Argentina två hållplatser. Ta Via dei Genovesi ner till Via di Santa Cecilia och sväng höger). Bra italiensk restaurang där du naturligtvis även kan få pizza. Här äter du väldigt gott i en klassisk italiensk miljö, men det kostar en del.

Ristorante da Enrico: Via Michele di Lando vid Piazza Bologna (tunnelbana till Piazza Bologna). Enligt många äter man gudomligt på denna restaurang. Är känd för sina antipasti. Har bl.a. mycket god pasta.

Trattoria Da Alfredo e Ada: En väldigt speciell trattoria som drevs av Ada själv sedan 1946, fram till det att hon gick bort för några år sedan. Det finns ingen meny, utan du betalar 30 euro och får en trerätters middag bestående av vad man kan kalla italiensk husmanskost samt vin. Trattorian är väldigt liten, mysig och otroligt charmig. Tidigare kom Ada runt till samtliga bord och hälsade personligen på sina gäster. En syssla som numera tagits över av Alfredo. Ta en titt på det lilla köket, som du måste gå igenom för att komma till toaletten! Ta Via Giovanni från Viale Vittorio Emanuele. Ligger sedan runt hörnan på Via Banchi Nuovi 14. Stängt söndag och måndag. Verkligen ett upplevelsetips! Kom före de öppnar kl. 19 eller vid 21-tiden.

Margutta Vegetariano: Via Margutta 118 (ta Via del Babuino, gatan till vänster från Piazza del Popolo. Sedan andra gatan till vänster). Trendig vegetarisk restaurang för dig som inte gillar kött.

Arancia Blu: Via dei Latini 55 i San Lorenzo (buss nr 492 från Piazza Venezia eller Piazza Indipendenza till Via Tiburtina). Vegetarisk restaurang i studentkvarteren med bra mat.

Alle Fratte di Trastevere: Via della Fratte di Trastevere 50 (spårvagn nr 8 tre hållplatser och sedan gatan upp till höger). Traditionell trattoria som är ganska popular bland turister. Härlig atmosfär och god mat.

Cecchino dal 1887: Via di Monte Testaccio 30 (buss nr 75 från Termini till Via Marmorata eller spårvagn nr 3 till samma gata. Ta sedan Via Galvani tills den övergår till Via di Monte Testaccio). Mer traditionellt romerskt än så här kan du inte äta i Rom. Vi snackar svansar, huvud, tarmar och andra läckerheter av kaliber! Vill du verkligen ha en utmaning och äta traditionellt är detta ett tips du inte får ignorera.

Otello alla Concordia: Via della Croce 81 (tunnelbana linje A till Piazza Spagna. Från piazzan tar du Via Babuino upp mot Piazza del Popolo. Gatan ligger på vänster sida). Klassisk och berömd trattoria som serverar bl.a. hemlagade tortelloni och ravioli.

Giggetto al Portico d'Ottavia: Är du sugen på kronärtskocka ska du följa detta läsartips. Giggetto är en romersk judisk restaurang som ligger på Via del Portico d'Ottavia 21-22 i Ghetto. Specialiteten är alltså kronärtskocka.

La Campana: En urgammal trattoria på Vicolo della Campana 18. Inget särskilt billigt ställe, men så har gubbar som Caravaggio, Goethe och Fellini hängt där.

Hostaria dar Buttero: En enkel och familjedriven trattoria med humana priser på Via della Lungaretta 156 i kvarteret precis till vänster när man kommer över floden från bron Ponte Garibaldi.

Dino e Tony: En gammal restaurang på Via Leone IV 60 (i närheten av Vatikanen), speciellt känd för sin pasta all'amatriciana.