Sevärdheter i norra Rom

Sevärdheter i norra Rom

Villa Borghese

Villa Borghese är Roms utan tvekan populäraste park och ligger i norra centrum med början just ovanför Piazza del Popolo. Det är en pampig park av modell större med såväl avenyer som mer vanliga gator och grusgångar. Det var kardinal Scipione som på tidigt 1600-tal lät anlägga Villa Borghese runt hans förvaringshus (palats) för konst och skulpturer. I dessa hus ligger idag Museo- och Galleria Borghese. I Villa Borghese finns bl.a. en engelsk trädgård, Giardino del Lago från sent 1700-tal. Överallt i parken finns också ett stort antal skulpturer utplacerade. För övrigt hittar du i Villa Borghese:

Explora: Ett väldigt sympatiskt, icke vinstdrivande museum för barn. Ligger på Via Flaminia 82, du kan gå till fots från Piazzale Flaminio (torget norr om Piazza del Popolo). Här kan du läsa mer om Explora.

Museo e Galleria Borghese: Ett av de bästa museerna i Rom med konst och skulpturer av bl.a. Leonardo da Vinci, Caravaggio, Tizian, Rubens och Bernini. Man måste boka sitt besök i förväg, vilket kan göras online. Inträde kostar 11 euro (inkl. 2 euro bokningsavgift) och man blir tilldelad en specifik tid för besöket. osv.

Galleria Nazionale d'Arte Moderna: Ligger på Viale delle Belle Arti i Villa Borghese. Öppettiderna är tis-sön 8.30-19.30, inträdet kostar 4 euro.

Museo Nazionale Etrusco di Villa Giulia: Museum som har Roms främsta samling av etruskiska föremål och konst. Museet är det gula huset vid Piazza di Villa Giulia. Inträdet kostar 8 euro och öppettiderna är tis-sön 8.30-19.30. Biljettkassan stänger 18.30

För komma till Villa Borghese tar du tunnelbanan linje A till Flaminio.

Auditorium Parco della Musica

Auditorium är Roms mycket spektakulära konserthus som ligger vid Villagio Olimpico (OS-byn från 1960) norr om Villa Borghese. Att kalla denna institution för endast konserthus är egentligen helt fel, då Auditorium är en del av ett större projekt för att öka livskvaliteten och den generella välfärden i Rom genom bl.a. fler kulturella evenemang och förbättringar av de platser där dessa uppförs. I Auditorium hålls klassiska konserter, men även jazz-, rock-, folkmusik-, pop- och countrykonserter. Här kan du gå på filmpremiärer och teater, utställningar och litteraturkvällar. Byggnaden innefattar tre konsertsalar, en utomhusamfiteater och ett antal inspelningsstudios. När du blivit mätt på allt det antika, åk till detta moderna kulturhus och känn kontrasterna. Biljetter till evenemangen köper du online. Mer information och biljettförsäljning hittar du här.

Vi rekommenderar den kulturintresserade att ta en sväng upp till Auditorium om inte annat enbart för att se på och gå in i den spektakulära och mycket speciella (många skulle nog säga fula) byggnaden.

Hitta dit: Ta spårvagn nr 2 från Piazza del Popolo (Flaminia) och hoppa av vid Palazetto dello Sport. Gå Viale P. de Coubertin några hundra meter.

Foro Italico och Stadio Olimpico

Foro Italico ett stort sportkomplex, som anlades av Mussolini 1928-31. Här finns förutom den väldiga Olympiastadion bl.a sim- och tennisanläggningar i tidstypisk fascistisk stil. Själva Olympiastadion byggdes till de olympiska spelen 1960 och renoverades till fotbolls-VM 1990. Att gå på fotboll är verkligen en upplevelse, särskilt när de större lagen som Juventus, Milan eller Inter kommer på besök eller när de två Romlagen Roma och Lazio spelar mot varandra. Stämningen är väldigt tät och intensiv och, det ska sägas, ibland ganska spänd mellan de olika supportrarna. Det händer att bråk uppstår utanför stadion, särskilt när de stora lagen kommer till Rom, när det är derby och när Lazio möter Livorno, eftersom många av Lazios suppportrar står politiskt till höger och Livornos till vänster. Men att gå på fotboll är tämligen riskfritt och hoppa absolut inte över att gå! Har du dessutom en sittplatsbiljett är det lugnt!

Biljetter till Roma-matcher köper du online eller i någon av Romabutikerna på Piazza Colonna vid Via del Corso eller Via Arenula vid Largo di Torre Argentina.

Biljetter till Lazio-matcher köper du här.

Villa Ada

Huset i Villa Ada, en jättepark nordost om Villa Borghese, var förut Vittorio Emanuele IIIs privata residens och är idag Egyptens ambassad. Parken runt omkring är Roms kanske vildaste park med små sjöar och stora ängar och skogspartier. Ta buss nr 92 från Termini mot Pampanini och hoppa av efter tio hållplatser vid Via Sebino. Ta sedan första gatan till vänster.

Villa Torlonia

En vacker park i närheten av Piazza Bologna vid Via Nomentana. I parken ligger en villa i nyklassicistisk stil, som var självaste Benito Mussolinis residens mellan 1920 och 1943. I Villa Torlonia hittar du även Casina delle Civette, som byggdes mellan 1840 och 1930 och är en arkitektorisk blanding av alpstuga, gotiskt slott och bondgård med detaljer i art-nouveau. Ta Metro B till Piazza Bologna och följ Via Ravenna (som övergår till Via A. Torlonia efter två korsningar).

Specialerbjudanden på hotell i Rom