Roms uteliv

Roms uteliv

Ska du ut och festa i Rom och varken har bil eller moped blir det till att välja vilket kvarter du vill gå ut i. Och vilket kvarter du väljer beror helt på vad du vill ha för ställen, vilken typ av personer du vill träffa och så vidare! Här har du en liten nöjesguide och en lista på populära ställen i Rom.

Under sommaren stänger flera klubbar och flyttar ut! Vad innebär detta? Jo, att de stänger de lokaler som de normalt befinner sig i och flyttar utomhus. Först ut är legendariska jazzklubben Alexanderplatz, som man under sommaren hittar i parken Villa Celimontana. Där arrangeras sommarjazzfestivalen Villa Celimontana Jazz. Ã�ven Casa del Jazz flyttar ut sina konserter. Casa del Jazz är en magnifik villa på Viale di Porta Ardeatina, som förr tillhörde en maffiaboss i Rom. Under sommaren hålls konserter i den vackra trädgården/parken som omgärdar villan. För övrigt flyttar också många diskotek ut till kusten (Lido di Ostia) under sommarmånaderna.

Uteliv i Centro Storico

I centrum finns framförallt massor av barer och dansbarer med många turister, utbytesstudenter och lyckosökande italienare. Stämningen är mycket hög och det är fullt ös! Den centrala punkten för festandet i centrum är Piazza Campo de' Fiori, som framåt natten är totalt fullt av festande människor från hela världen. Barerna på torget och uteserveringarna är smockfulla och hit går du om du vill dricka och ha kul, men kanske inte är sugen på de stora dansgolven.

Förutom Campo de' Fiori kan du gå till:

Fluid: Cool bar på Via del Governo Vecchio 46. Ta Via Pasquino till höger längst ner på Piazza Navona (om du har ryggen mot fontänerna) som leder till Via del Governo Vecchio.

Trinity College: En pub full med amerikaner och utbytesstudenter eftersom det ligger vid ett amerikanskt universitet på Via Collegio Romano (parallellgata till Via del Corso i närheten av Piazza Venezia).

Diskotek i Testaccio

Via di Monte Testaccio i Testaccio är den stora partygatan för romarna. Längs en gata som slingrar sig runt Monte Testaccio (Testacciokullen) ligger bar efter bar, disko efter disko. Stämningen påminner om en bargata på charterresmål som Cypern, Rhodos, Gran Canaria osv. Det är bara att välja och vraka. De flesta diskoteken har stora terrasser utomhus, vilket är skönt på sommaren. Det kostar oftast mellan 20 och 30 euro att gå in (ofta ingår en drink) på diskoteken och vakterna kan vara lite tjuriga (flera killar i grupp, utan kvinnligt sällskap, kan ha problem att komma in). Barerna är billigare att gå in på, mellan 5 och 10 euro.

Party i San Lorenzo

Studentkvarteren har många små mysiga barer och restauranger. Vill du lyssna på konserter av lokala band är San Lorenzo ett bra kvarter. Här kan du hitta lite billigare ställen än t.ex i Testaccio och på Piazza Immacolata samlas studenter och unga romare för att umgås och dricka vin (köp en flaska vin i affären och gå dit!).

Ibland visas även fotbollsmatcher på storskärm på torget. Det bästa är att promenera runt och hitta sin egna favoritbar. Bland studenter är den kanske mest kända baren Rive Gauche 2 på Via Sabelli 43. På Via dei Reti ligger en bar där du kan lyssna på lokala band live (en bar utan namn, men kommer du in i en stor sal full med bord och med en liten scen i ena hörnan har du kommit rätt!). På Via Lucani ligger en klubb som heter Locande Atlantide, där du också kan lyssna på konserter.

Mysiga barer i Trastevere

Kvarteret med flest turister per kvadratmeter (centrum undantaget) och man förstår varför. Små mysiga gator med hur många barer och restauranger som helst. Stämningen är ganska lugn och hit kan vara kul att gå om du vill hänga på någon bar utan att rocka loss fullständigt, om du vill sitta på någon uteservering och kolla in folk, om du vill ha en romantisk kväll med din käresta eller om du vill ta några glas för att bli varm i västen innan du fortsatter någon annanstans. Mysiga barer är:

Artu' Caffè: Bar som ligger i ett karaktäristiskt hus från 600-talet. Har stor uteservering och på vintern eldas det i den öppna spisen inomhus. Ligger vid Largo Fumasioni Biondi precis bakom Piazza Santa Maria in Trastevere.

Big Hilda: Mysig bar på Vicolo del Cinque 33 (som börjar vid Piazza Trilussa) med bra happy hour, goda drinkar, trevlig personal och bra musik. Uteserveringen är dock minimal.

Big Mama: Legendarisk klubb (sedan 1984) med livemusik. Ligger på Via San Francesco a Ripa 18.

Diskotek i Ostiense

Området söder om Testaccio. Här hittar du Goa, Roms mest kända disko. Du hittar det på Via G. Libetta, en sidogata till Via Ostiense (ta tunnelbanan till Garbatella). Fullt ös på flera dansgolv fram till kl. 5.00. Inträdet kostar runt 20 euro. Via Libetta är en smal gata som är lite gömd i vad som förrut var ett mindre industriområde. Där ligger idag flera trevliga barer och diskon. På en gata i närheten av Via Libetta, Via Argonauti hittar du ett annat populärt disko, Saponeria Club.

Planet Roma: Känt och stort disko (flera dansgolv) på Via del Commercio 36.

Barer i Montie

Monti är ett mysigt kvarter i närheten av Colosseum som du hittar på vänster sida av Via Cavour (tunnelbanestationen Cavour) om du ansiktet upp mot Stazione Termini. Det är ett intimt kvarter som många missar med mysiga restauranger och barer att besöka framförallt kvällstid.

Ice Club: Roms Jukkasjärvi. En isbar mitt i Rom med en ständig temperatur på minus fem grader. Vantar och varmare kläder delas ut i entrèn. Ligger på Via Madonna dei Monti 17-19. Ta tunnelbanan till Cavour.

Jazz & livemusik i Prati

Prati är kvarteret som ligger precis norr om Vatikanen. Det är ett "fint" kvarter och det är ganska lugnt på kvällarna, men det finns en rad bra ställen, framförallt jazzklubbar. Till Prati kommer du lättast med tunnelbana linje A (hållplats Ottaviano eller Lepanto).

Senzafondo: En mysig och ganska liten pub där det serveras god belgisk öl och hålls jazzkonserter. Framförallt på söndagar är det mysigt att gå dit. Ligger på Via Germanico 168.

Fonclea: En jazz-soul-rockklubb med bra livemusik. Sedan 35 år en av de mest kända ställena i Prati. Ligger på Via Crescenzio 82 precis bakom Castel Sant'Angelo.

Alexanderplatz: En klassisk jazzklubb (ska vara Italiens äldsta) på Via Ostia 9.

Övriga tips

Naturligtvis kan du hitta bra ställen utanför ovannämnda områden. Här har du några tips:

Meeting Place: En ganska stor bar på Piazza Bologna dit unga romare går för festa. Beställ vad du vill ha i den lilla "kiosken" när du kommer in till vänster och gå sedan över till baren och hämta det du beställt. Med fördel tar du vinet i ett plastglas och går ut och sitter med de andra på Piazza Bologna. Italiensk så det förslår. Ta tunnelbanan till Piazza Bologna.

Qube: Roms allra största disko som ligger på Via di Portonaccio 212 en bit utanför centrum österut. Ta buss 14 mot Togliatti eller 5 mot Gerani från Stazione Termini och hoppa av vid Largo Preneste. Gå Via di Portonaccio upp till vänster.

Art Cafè: En mycket populär och snobbig klubb i Villa Borghese på Via Galoppatoio 33. Kom i tid och snida upp dig i dina trendigaste kläder (utan kavaj kan det vara svårt att ta sig in grabbar...). Här är det kändisvarning och tappa inte hakan om du ser någon fotbollsstjärna eller toppmodell.

Piper Club: Disko på Via Tagliamento 9 i Salario (buss 92 från Stazione Termini mot Marliana till Piazza Buenos Aires).

Centri Sociali

I Rom finns det många s.k. Centri Sociali (socialcenter), som från början oftast var ockuperade industrilokaler som senare blivit kulturcentra. Naturligtvis är de fortfarande "ockuperade" och vissa av dem är helt självförsörjande. Det arrangeras ofta aktiviteter såsom utställingar, filmvisningar, seminarier osv. Alla är välkomna och på kvällar/helger kan du gå dit och dansa eller lyssna på konserter, hänga i baren eller äta. Dessa "socialcenter" är inte politiskt oberoende utan väldigt mycket vänster. I Rom finns ett trettiotal Centri Sociali. Några av dem är:

Villaggio Globale: Du kan gå in från Via Monte di Testaccio (se Testaccio ovan).

Forte Prenestino: Via Federico Delpino (buss 5 mot Gerani från Stazione Termini, hoppa av efter 19 hållplatser vid Delpino).

Centro Sociale La Strada: Via Francesco Passino 24 i Garbatella (ta tunnelbana linje B till Garbatella)

Fler Centri Sociali: Tmcrew.org

Specialerbjudanden på hotell i Rom