Centro Storico

Piazza Campo de' Fiori

Torget Campo de' Fiori byter skepnad ett antal gånger under dygnet. På morgonen finner du Roms mest kända frukt- och grönsaksmarknad här, väl värt ett besök! Under dagen besöks torget av strosande turister med glassar i handen. Under kvällen och natten förvandlas torget till ett enda stort party med gäster från såväl Italien som resten av världen. Runt hela torget hittar du restauranger och pubar, alla med uteserveringar naturligtvis! Kolla in den häftiga statyn (Giordano Bruno) i mitten av torget. Runt torget myllrar trånga gator med namn efter de yrkeskårer som förr höll till där, t.ex. Via Giubonnari (jacktillverkarnas gata) och Via Chiavari (nyckelmakarnas gata).

Piazza Navona

Piazza Navona är ett väldigt vackert torg mitt i Centro Storico fyllt med turister, konstnärer, musikanter och andra artister. Längs torgets sidor hittar du mängder av mysiga uteserveringar. Torgets mittpunkt är fontänen Fontana dei Quattro Fiumi, skapad av Bernini, en av två giganter inom skulptur- och byggnadskonsten (den andre var hans bittre rival Borromini). Piazza Navona är anlagt ovanpå en antik arena, där det hölls brutala åskådarsporter under antiken. I norra änden av torget kan man se ruiner av denna arena genom en glasplatta.

Prisvärda hotell runt Piazza Navona hittar du här

Pantheon

"Alla Gudars hus" har funnits sedan 27 f.Kr då general Marcus Agrippa byggde ett tempel vid dagens Piazza della Rotonda, ett av Roms mysigaste torg.

Templet byggdes i och för sig om år 128 av kejsar Hadrian, men i inskriptionen ovanför ingången står fortfarande Marcus Agrippa. Pantheon är den absolut bäst bevarade byggnaden från antiken. Byggnadens inre är exakt lika brett som högt (43,3 meter) och i taket finns ett 9 meter brett hål som en symbol för banden mellan templet och gudarna. Vid oväder regnar det in i en perfekt cirkel och vattnet försvinner genom små hål i marmorgolvet. Ett antal kända personligheter finns begravda i Pantheon, t.ex. de italienska kungarna Vittorio Emanuele II och Umberto I samt konstnären Rafael. Pantheon är gratis att besöka och är öppet varje dag till kl. 18.00.

Ghetto

Judarna har varit en viktig folkgrupp i Rom sedan det andra århundradet f.Kr och det var faktiskt judiska slavar som byggde Colosseum. Den romersk-judiska historien är stormig och år 1555 tvingades judarna av påven att bosätta sig i just det kvarter som idag kallas det judiska gettot. Huvudgatan i gettot är Via del Portico d'Ottavia. Om du vill äta kosher eller besöka synagogan från 1904 ska du bege dig till hit, men annars kan du låta bli.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo är ett mäktigt torg i den norra änden av Via del Corso. Under antiken var detta Roms norra port och i mitten av torget reser sig en väldig egyptisk obelisk, som från början fanns vid Circus Maximus. På Piazza del Popolo finns även två tvillingkyrkor i barockstil, Chiesa di Santa Maria dei Miracoli och Chiesa di Santa Maria in Montesanto.

Dessutom hittar du ännu en kyrka på Piazza del Popolo, Chiesa di Santa Maria del Popolo (ligger precis bredvid den stora porten i den norra änden av torget), i vilken den pekande Ängeln från boken "Änglar och demoner" av Dan Brown finns. Den stora porten vid torget byggdes till vår drottning Kristinas ära, och det var genom den hon gjorde sitt officiella intåg i Rom den 23 december 1655. Från Piazza del Popolo strålar tre gator ut, Via di Ripetta snett till höger, Via del Corso (shoppinggata, se nedan) i mitten och Via Babuino (som leder till Spanska trappan) snett till vänster. Piazza del Popolo är egentligen inget speciellt, men du kommer att komma dit på ett eller annat sätt, tro oss! Och så lite nutidshistoria, det var på det är (fullpackade) torget som Greta Thunberg höll sitt tal när hon var i Rom.

Via del Corso

Via del Corso löper mellan Piazza del Popolo och Piazza Venezia och är den populäraste shoppinggatan i Rom. Här hittar du allt ifrån de stora kedjorna till småbutiker och priserna ligger på medelnivå. Tyvärr är det ingen gågata och trafiken är ganska störande, men oftast förbjuds trafiken på kvällen, vilket genast förbättrar hela intrycket! Längs Via del Corso finns ett antal vackra kyrkor inbyggda i husraderna (man ser bara fasaden). Vid torget Piazza Colonna halvvägs genom genom gatan ligger Palazzo Chigi, vilket är den italienska regeringens säte.

Piazza di Pietra

Piazza di Pietra är ett litet torg, inklämt bakom Piazza Colonna, som många missar. Längs ena sidan av torget reser sig en enorm vägg med Akropolis-kolonner. "Väggen" är egentligen ett tempel (Tempio di Adriano) byggt år 145. Hur som helst, det är ett mysigt torg med några uteserveringar och bl.a. en mysig, litterär bar (som heter Salotto 42) full med böcker och skivor samt stora vardagsrumsfåtöljer och soffor.

Piazza di Pietra passar bra att kolla in om du vill ta en mysig genväg från Via del Corso till Pantheon genom Via dei Pastini. Du hittar lättast torget genom att gå till Piazza Colonna på Via del Corso och ta in på den lilla gatan som heter Via Bergamaschi på torgets södra sida. Om befinner dig vid Pantheon tar du Via Pastini.

Piazza Venezia

Piazza Venezia är en av dessa platser i Rom du kommer att passera vare sig du vill eller inte. Det är här som Via del Corso börjar och alldeles i närheten ligger Colosseum. Torget i sig är väl egentligen bara en passage för bussar, bilar, motorcyklar och mopeder, med andra ord inget vidare. I en änden av torget tornar det jättelika Il Vittoriano (eller Monumento di Vittorio Emanuele II eller Altare della Patria, kärt barn har många namn) upp sig. Monumentet byggdes i slutet av 1800-talet för att hedra det enade Italiens första kung, Vittorio Emanuele II. Elden ovanför den första trappan brinner för "Den Okände Soldaten".

Il Vittoriano är förmodligen Roms mest avskydda byggnad. Den anklagas för att vara ful och för att ta upp för stor plats bland annat. Många kallar den för "Skrivmaskinen" och du kommer kanske att förstå varför. På sidan av Il Vittoriano (mot Forum Romanum) ligger emellertid ett omtyckt museum, Museo di Risorgimento, som arrangerar många, stora och bra utställningar.

Via Giulia

Via Giulia sträcker sig sydväst om Piazza Campo de' Fiori parallellt med Tibern från Piazza San Vincenzo Pallotti (eller bron Ponte Sisto) till Piazza d'Oro. Gatan anlades från början som en inkörselgata till Vatikanstaten och är full med hus från renässansen (särskilt den norra delen), antikvariat och konstgallerier. På Via Giulia nr 1 ligger Palazzo Falconieri (idag ungerska akademin) med två grymma falkhuvuden ovanför ingången. På sidogatan Via do Sant'Eligio ligger kyrkan Sant'Eligio degi Orefici, som var guldsmedernas kyrka från 1500-talet. Egentligen är gatan som vilken annan gata som helst i Centro Storico, sÃ¥ ta det lugnt om du råkar missa den...

Specialerbjudanden på hotell i Rom